Ex-minister van Financiën Steven Mnuchin wil TikTok kopen

Verrassende wending in het Amerikaanse verzet tegen de almacht van TikTok: investeerder Steven Mnuchin, de minister van Financiën in de regering-Trump, zegt dat hij een groep Amerikaanse gelijkgezinden wil samenbrengen om het sociale netwerk over te nemen van de Chinese moedergroep ByteDance.

Het nieuws: Mnuchin, multimiljonair, ex-Goldman Sachs en nu topman van de investeringsgroep Liberty Strategic Capital, verklaarde op zakenzender CNBC dat hij gesprekken voert met verscheidene Amerikaanse investeerders over een gezamenlijk overnamebod op TikTok, dat momenteel eigendom is van de Chinese moedergroep ByteDance.

De context: Republikeinen en Democraten raken het nog over weinig eens in de VS, maar wel over TikTok als mogelijke dreiging voor de nationale veiligheid. De vrees leeft dat Amerikaanse gebruikersgegevens gedeeld worden met de Chinese inlichtingendiensten. Het Huis van Afgevaardigden keurde zopas een verbod op TikTok goed, met steun van beide strekkingen. Volgens waarnemers is de kans reëel dat ook de Senaat zal volgen, waarop president Joe Biden een verbod in de VS dan zou kunnen bekrachtigen.

Algoritmes

Letterlijk: “Het is een mooi bedrijf. Ik ga een groep samenstellen om TikTok te kopen, omdat het platform door Amerikaanse bedrijven moet worden gecontroleerd. De Chinezen zouden nooit toelaten dat een Amerikaans bedrijf zoiets (als TikTok) zouden bezitten in China”, zo maakte Mnuchin de vergelijking. “Ik heb met verschillende mensen gesproken, maar geef geen namen. Het wordt een combinatie van investeerders, zonder geen dominante partij.”

De essentie: Strikt gezien draait de hele kwestie alleen rond de Amerikaanse activiteiten van TikTok, maar technologie-experts wijzen erop dat de algoritmes van TikTok, de basis van het wereldwijde succes van de app, onafscheidelijk zijn van het platform zelf.

  • Als de Amerikanen meer controle willen over TikTok in de VS, zullen ze dus het hele bedrijf met al zijn algoritmes moeten kopen. Maar dat zal China, dat al ontstemd reageerde op de anti-TikTok-stemming in het Huis, wellicht nooit laten gebeuren.
  • China en de VS zijn immers in een intense technologie-oorlog verwikkeld. Het lijkt in dat licht ondenkbaar dat Beijing zou toestaan dat de Amerikanen de hand zouden leggen op de unieke TikTok-technologie.
Meer
Lees meer...