Waar komt een fobie vandaan en hoe kan je zoiets krijgen?

We kennen allemaal wel iemand die een immense schrik voor spinnen heeft. Als dat echt uit de hand loopt, dan zou je misschien wel van een fobie kunnen spreken. Maar wat is dat nu precies? En waar komt een fobie vandaan? Wij zochten het uit.

Er is heus wel iemand die een bijzonder grote schrik heeft van spinnen. Maar die grote angst zou wel eens een fobie kunnen. Wat wil dat woord eigenlijk zeggen? Daarvoor moeten we even kijken naar de hersenen.

Wat is een fobie?

Binnen je hersenen heb je de amygdala. Die neuronenkern ligt in je hersenen en legt verbanden tussen de informatie afkomstig van je zintuigen en emoties. Die amygdala gaat bij bepaalde prikkels ook het fight or flight-mechanisme activeren. Afhankelijk van de beslissing zal je dus ook in vechtmodus of vluchtmodus gaan. De beslissing die je neemt bij een bepaald voorval, zal worden opgeslagen in de amygdala. Als eenzelfde situatie zich nog eens voordoet, weet de amygdala al welk scenario het moet afspelen.

Om een angstreactie tegen te gaan, heb je de prefrontale cortex. Die zorgt ervoor dat je rationele beslissingen neemt en is ook een uniek deel in je brein. Maar als je een fobie ontwikkelt, dan wordt die prefrontale cortex uitgeschakeld, waardoor je dus geen rationeel zicht meer hebt.

Waar komt een fobie vandaan?

Een fobie bestond zelfs al in de oudheid. Zo was er namelijk lang geleden een man die bang was van een fluitspeler, maar enkel ’s nachts. Een bizar verhaal, maar Hippocrates himself bestempelde de ‘ziekte’ niet als een fobie. Dat gebeurde pas zo’n 500 jaar later door Celsus.

Hij gaf de enorme angst van iets of iemand de naam fobie. En dat stamt af van Phobos. Dat was de zoon van Ares, de god van de oorlog. Phobos was zo angstaanjagend dat verschillende strijders hem op hun schilden verfden. Dat deden ze om hun vijanden af te schrikken.

Evolutietheorie

Er zijn natuurlijk ook verschillende theorieën waarbinnen een fobie beschreven wordt. Zo heb je de evolutietheorie. Verschillende onderzoekers lieten foto’s van spinnen en slangen aan jonge kinderen zien. Daaruit zagen de onderzoekers dat de ogen van de kinderen vergrootten. Dat duidt op een teken van angst. En die angsten stammen af uit de oertijd, toen die dieren nog ontzettend giftig waren.

Manieren om een fobie te krijgen?

Er zijn drie grote redenen waardoor je een fobie kan krijgen. In de eerste plaats zou je een fobie kunnen krijgen door iemand anders. Het klinkt raar, maar als je vaak met iemand omgaat die een bepaalde fobie heeft, zou jij die ook kunnen overnemen. Maar dat hoeft niet per se het geval te zijn.

Daarnaast kan je jezelf onbewust een fobie aanleren. Als je bijvoorbeeld veel hebt gelezen over bacteriën en op welke manier die je lichaam negatief kunnen beïnvloeden. Dan kan het zijn dat je uiteindelijk een extreme vorm van smetvrees ontwikkelt.

Een laatste manier om een fobie op te lopen is door een traumatische gebeurtenis. Dat lijkt ons ook de meest logische manier om een fobie te kweken. Als je bijvoorbeeld een auto-ongeluk meemaakt, is het niet onlogisch dat je erna een panische angst ontwikkelt voor autorijden.

Meer
Lees meer...