Fortnite-maker moet half miljard dollar in privacyzaak betalen: “Dit is een boodschap voor alle internetbedrijven”

Epic Games, de maker van het populaire online videospel Fortnite, heeft ingestemd met een schikking van in totaal 520 miljoen dollar. De gameontwikkelaar heeft volgens de Amerikaanse toezichthouder onder meer privacyregels voor kinderen overtreden en gebruikers misleid.

Waarom is dit belangrijk?

Volgens The Wall Street Journal werd Epic onlangs gewaardeerd op 32 miljard dollar. De game Fornite alleen al leverde 5,5 miljard dollar op in 2018 en 3,7 miljard dollar in 2019. Het spel heeft bijna 400 miljoen gebruikers wereldwijd, volgens documenten die de gamesite IGN heeft bekeken.

Het nieuws: De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) kondigde maandag aan dat Epic Games een schikking zal betalen in verband met het verzamelen van persoonlijke gegevens van kinderen en het aanzetten van spelers tot het doen van onbedoelde aankopen.

  • Het gamebedrijf schond volgens de FTC de privacywet door persoonlijke informatie te verzamelen van minderjarige Fortnite-spelers, zonder hun ouders te verwittigen.
  • Ook konden kinderen in het spel chats en real-time gesprekken voeren met andere spelers, wat volgens de toezichthouder illegaal is. Volgens de Amerikanen werden de jonge gebruikers hierdoor onnodig in gevaar gebracht, doordat ze in contact werden gebracht met vreemden.
  • “Epic bracht kinderen en tieners in gevaar door zijn lakse privacybeleid”, aldus Samuel Levine, directeur van de afdeling Consumentenbescherming van de FTC. “Dit is een boodschap voor alle internetbedrijven dat het verzamelen van persoonlijke gegevens van kinderen zonder toestemming van ouders niet wordt getolereerd”.
  • Sommige kinderen werden daardoor “gepest, bedreigd, lastiggevallen en blootgesteld aan gevaarlijke en psychologisch traumatiserende problemen”.
  • In deze zaak betaalt Epic Games een boete van 275 miljoen dollar.

Dark patterns

Misleiding: Ook werden “spelers van alle leeftijden” misleid om hen te laten betalen voor extra functies in het spel en was het annuleren van een aankoop onnodig ingewikkeld. Dat zou hebben geleid tot honderden miljoenen dollars aan onbedoelde aankopen, stelt de toezichthouder.

  • Volgens de FTC gebruikte de gameontwikkelaar “geniepige ontwerptrucs” in het spel, die bekend staan als “dark patterns”. Op deze manier werden miljoenen spelers misleid.
  • Dark patterns zijn bedrieglijke online technieken die worden gebruikt om gebruikers ertoe aan te zetten dingen te doen die ze aanvankelijk niet van plan waren, zoals het kopen van bepaalde ingame-items.
    • Onderzoekers van de Princeton University zeggen dat dergelijke technieken misbruik maken van de menselijke psychologie, met als enig doel het aanzetten tot handelen tegen hun eigen belang in. “Dit is onethisch”, aldus de onderzoekers.
    • In het geval van Fortnite ging het om contra-intuïtieve en verwarrende knoppenconfiguraties, waardoor (minderjarige) spelers te gemakkelijk grote aankopen konden doen in het spel.
  • Epic moet daarom ruim 245 miljoen dollar betalen voor compensatie aan klanten die hiervan slachtoffer zijn geworden.
  • In een verklaring op zijn website erkent Epic Games de schikking met de FTC.

(mah)

Meer
Lees meer...