Grootste luchthaventerminal opent in Beijing: 72 miljoen passagiers per jaar

Beijing Daxing International Airport To Open In Late September
GettyImages

De grootste luchthaventerminal ter wereld opende zijn deuren in Beijing. Daxing International Airport lijkt op een dramatische zeester van bovenaf. De luchthaven moet maar liefst 72 miljoen mensen per jaar verwelkomen tegen 2025.

Gisteren opende de grootste luchthaventerminal in Beijing in China. Het design lijkt ontzettend hard op een zeester en de terminal is in een klap de grootste van de hele wereld.

Zaha Hadid

Vijf jaar geleden begon de bouw van de terminal. Het prijskaartje was maar liefst 56 miljard euro en de terminal opende gisteren met veel tromgeroffel door president Xi Jinping.

De architecte Zaha Hadid ontwierp de terminal voordat ze stief in 2016. In ons land ken je haar van het ontwerp van het havenhuis in Antwerpen. De luchthaven is in totaal 700.000 vierkante meter groot. Daarmee is het de tweede grootste luchthaven van het land na Beijing Capital International Airport.

Daardoor komt Beijing terecht bij andere elitaire landen op vlak van luchtvaart zoals New York, Parijs, Tokyo en Londen. Die steden hebben allemaal twee grote internationale luchthavens.

100 miljoen passagiers

De terminal heeft vijf ‘armen’ die samenkomen in een grote middenhal. In totaal moet het nieuwe bouwwerk dienen voor vier verschillende landingsbanen. Maar er zijn al plannen om dat uit te breiden naar maar liefst acht verschillende landingsbanen. Daardoor zou de luchthaven jaarlijks 100 miljoen passagiers moeten vervoeren.

Fifth Comprehensive Drill At Beijing Daxing International Airport
GettyImages

Ondanks de ontzettend grote uitstraling van het nieuwe gebouw is de route van de security tot aan de meest verre gate amper 600 meter. Dat komt door de centrale hal van de ‘zeester’.

De luchthaven ligt ongeveer 50 kilometer ten zuiden van Beijing. Daardoor moesten er nieuwe wegen en spoorwegen aangelegd worden om de luchthaven te verbinden met de stad.

Verschillende vliegtuigmaatschappijen waaronder British Airways, Finnair en Air China maakten bekend dat ze alle vluchten verhuizen naar Daxing International Airport. Experten geloven dat China tegen 2022 de commerciƫle vliegmarkt zal overnemen van de Verenigde Staten.

Gesponsorde artikelen