Grote farmaceutische bedrijven sponsoren campagnes (en politici) om leugens over elektronische sigaretten te verspreiden

Onder meer Pfizer en GlaxoSmithKline (GSK), twee van de grootste farmaceutische bedrijven, hebben de afgelopen jaren miljoenen gepompt in medische organisaties en artsenverenigingen om elektronische sigaretten in diskrediet te brengen. Daarbij onder meer de “prestigieuze” American Thoracic Society’s (ATS), waar wereldwijd meer dan 15.000 longspecialisten zijn aangesloten. Ook politici die de wetten hielpen maken die elektronische sigaretten aan banden leggen, blijken geld te hebben gekregen van Big Pharma. 

Eerder was al aan het licht gekomen dat een aantal grote farmaceutische bedrijven met e-mails druk hadden gezet op overheden en de Europese Commissie om elektronische sigaretten heel streng te gaan reglementeren. Onder meer GlaxoSmithKline en Johnson & Johnson. Nu blijkt dat farmaceutische bedrijven de jongste jaren miljoenen euro’s hebben gegeven aan organisaties en lobbygroepen die verkondigen dat elektronische sigaretten even slecht zouden zijn als tabak.

Onafhankelijke onderzoeken spreken dat tegen. Het Royal College of Physicians, de oudste en meest gerespecteerde artsenvereniging ter wereld, maakte onlangs in een rapport van 200 pagina’s komaf met een hoop onzin die wordt verteld over e-sigaretten.

“Ondanks een toenemende misvatting daarover”, concludeert het lijvige werk, is er geen bewijs dat elektronische sigaretten even schadelijk zijn voor de gezondheid als “gewone” sigaretten. Integendeel. Er is geen bewijs dat ze ongezond zijn. Het rapport sluit niet uit dat “er een kleine kans bestaat dat op de lange termijn misschien de gezondheid beïnvloed wordt, maar dan nog, in minimale mate”.

“Geen zorgen”

“Het publiek moet zich geen zorgen maken”, volgens de onderzoekers, “elektronisch roken – actief en passief – stelt geen significant gezondheidsrisico”. Het promoten van dat elektronisch roken bij rokers zou volgens het Royal College of Physicians (RCP) een “gigantische” bijdrage betekenen om vroegtijdig overlijden en ziektes te voorkomen bij rokers.

Volgens het RCP is er ook geen enkel bewijs dat elektronische sigaretten mensen aan het roken zetten. Integendeel: ze zijn alleen maar “beneficial for encouraging smokers to quit”. Professor John Britton, hoofd van RCP’s Tobacco Advisory Group: ”Het is tijd om de controverse en speculatie omtrent elektronisch roken te stoppen. Wat telt is dat ze werken om mensen van roken af te helpen. We hebben hier een kans om miljoenen mensenlevens te redden.”

Slecht nieuws voor Big Pharma

Het onderzoek stelt dat elektronische sigaretten momenteel het meest effectieve hulpmiddel zijn om mensen van een tabaksverslaving af te helpen. Dat is natuurlijk een ferme streep door de rekening van de geneesmiddelenfabrikanten. Die verkopen niet alleen dingen als nicotinepleisters en zelfs pillen die je zouden doen stoppen met roken, ze verdienen ook heel veel geld aan de verkoop van geneesmiddelen voor mensen die gezondheidsproblemen hebben door het roken van tabak.

Ook blijken politici rechtstreeks gesponsord te zijn geweest door Big Pharma die de strenge wetgevingen, die elektronische sigaretten aan banden leggen, in elkaar hebben gestoken. Zo blijken zeven Democratische senatoren honderdduizenden euro’s te hebben gekregen van onder meer Pfizer, CVS en Teva Pharmaceuticals.

Martin Callanan, een Brits conservatief politicus die als europarlementariër mee aan tafel zat toen Europa z’n directieven samenstelde in verband met elektronische sigaretten, heeft bijvoorbeeld ook al toegegeven dat de strenge regels er kwamen onder druk van de farmaceutische sector (“The answer I received many times was that this was argued for by the pharmaceutical industry, which would have an awful lot to lose if e-cigarettes supplanted or replaced nicotine patches and gum.”)

A Billion Lives

Zopas is de docufilm A Billion Lives uitgekomen, een bijzonder ontluisterend document dat aantoont hoe de regelgeving voor elektronische sigaretten er wereldwijd is gekomen om financiële belangen te dienen in plaats van de volksgezondheid.

Meer
Lees meer...