Het had niet veel gescheeld of dEUS was een eigen commune begonnen in Spanje in de jaren ’90

Het had niet veel gescheeld of dEUS was een eigen commune begonnen in Spanje in de jaren ’90

De leden van de Belgische rockgroep dEUS waren bijna een eigen commune begonnen in Zuid-Europa op vraag van hun management. Uiteindelijk kwam het er nooit van, maar Tom Barman en zijn trawanten hebben in Spanje wel anderhalf jaar lang “de boel daar flink op stelten gezet” tijdens de opnames van ‘The Ideal Crash’. Naar aanleiding van de twintigste verjaardag van die plaat speelt dEUS binnenkort acht keer in de Brusselse concertzaal Ancienne Belgique.

In een interview met de Nederlandse VPRO Gids laat dEUS-zanger Tom Barman weten dat zijn band bijna een eigen leefgemeenschap begonnen was in Spanje. Waarom het management van dEUS daar eind jaren ’90 vragende partij voor was, specificeert hij niet.

In die periode was de rockgroep nog maar de eerste hapjes van hun overdonderend succes aan het proeven. De single Little Arithmetics had al twee weken in de Vlaamse Ultratop 50 gestaan, wat de doorbraak van dEUS een forse boost gaf.

(Dit is de affiche van Rock Werchter 2019.)

Woelige periode

Een nieuwe nederzetting in het zuiden kwam er uiteindelijk niet van, maar Barman geeft wel toe dat dEUS zo’n anderhalf jaar in Spanje verbleef en dat het er ruig aan toeging: “We hebben de boel daar flink op stelten gezet met zelf georganiseerde feestjes en ook als lokale dj. Maar het is hem (de manager, red.) uiteindelijk niet gelukt om ons over te halen.”

Barman kijkt met gemengde gevoelens terug op die woelige tijd: “Bepaalde personen van toen zijn er niet meer bij. Op persoonlijk vlak is er best het een en ander scheefgelopen, om redenen die ik al dan niet meer weet. Maar over het algemeen kijk ik er met vertedering op terug. Ik heb er ook veel fijne herinneringen aan. We waren nog erg jong, hé. En onderling hadden we een fenomenale chemie in die tijd.”

(Nieuw offensief van muziekindustrie: platenlabels klagen provider aan voor illegaal downloaden.)

8 optredens in de AB

In die periode nam dEUS trouwens hun derde album ‘The Ideal Crash’ op. Naar aanleiding van de twintigste verjaardag van die plaat speelt de band binnenkort acht keer in de Brusselse concertzaal Ancienne Belgique.

Daarna staan Barman en zijn kompanen drie keer in een uitverkochte TivoliVredenburg-zaal in het Nederlandse Utrecht en vertrekken ze op een Europese tour.

(Hier zijn 15 hedendaagse acts en bands die klinken alsof ze uit de jaren stillekes komen.)

Op ‘The Ideal Crash’ staan monstertracks zoals Put the Freaks up Front, Sister Dew, Magdalena, Instant Street, Everybody’s Weird en Let’s See Who Goes Down First. “Over de plaat is ooit geschreven: geen enkel lied eindigt zoals het begint”, zegt Tom Barman. “Daar hadden we zelf nooit bij stilgestaan. Al onze nummers eindigen in complete pokkenherrie. Ik zeg altijd: dat is de angst voor de dood. Ik heb er geen andere dan deze freudiaanse verklaring voor.”

(Spotify zet in op playlists voor Belgische markt: verbetering of vernauwing voor het muzieklandschap?)

Dit zijn onze 48 beste albums van 2018.

Gesponsorde artikelen