Left Right
scrollTop top

Hier is de nieuwe geniale fuck you van die tegendraadse IJslanders


Hier is de nieuwe geniale fuck you van die tegendraadse IJslanders

In IJsland krijgen kerken en moskeeën net als bij ons geld van de overheid. Maar de meeste inwoners zien dat niet meer zitten. Ze hebben een geweldige manier gevonden om het systeem te kakken te zetten. En er nog een deeltje van hun belastingen mee terug te krijgen ook.

In IJsland beweegt wat bij de bevolking. Piratar, de Piratenpartij in IJsland, is ondertussen zo populair dat de partij groter is dan de heersende coalitie. “De mensen zijn de oude, traditionele manier van politiek beu”, vertelde Ásta Helgadóttir, één van de kopstukken van Píratar ons daarover. Er was ook de oproep om vluchtelingen thuis op te vangen, iets waar tienduizenden IJslanders zich achter schaarden. (Lees: Bijzonder straf: in 24 uur al 11.000 IJslanders bereid gevonden om thuis vluchtelingen op te vangen)

En nu is er dit: al bijna twee procent van de IJslandse bevolking – ze zijn daar met een kleine 300.000 – heeft zich sinds 1 december bekeerd tot Zuïst. Daarmee zijn ze al met meer dan de moslims op het eiland. Ze vereren zogezegd oude Soemerische goden.

Maar, dat is niet meer dan een praatje om erkend te worden als officiële godsdienst, en zo recht te hebben op financiering door de overheid.

Dat werkt in IJsland ongeveer zoals bij ons: religies krijgen geld van de overheid, en hoe meer aanhangers ze hebben, hoe groter hun deel van de koek. De Zuïsten beloven hun “leden” echter heel simpel dat al het geld dat ze op die manier krijgen gewoon verdeeld wordt onder de aanhangers. Het is met andere woorden een “fuck you” naar het systeem. De meerderheid van de IJslanders wil immers niet langer belastingen betalen om godsdienst te financieren. Amper 22 % staat nog achter dat systeem.

75 euro per jaar

Nochtans is bijna 75 procent van de IJslanders protestants (Lutheraans), en er zijn in totaal een 40-tal religies die geld krijgen. Dat kost de IJslander iets van een 75 euro per jaar per persoon. Ook wie niet praktiserend gelovig of gewoon atheïst is, betaalt, en dat is iets waar zelfs een groot deel van de gelovigen in IJsland het moeilijk mee heeft.

En dus Zuïsme. Op de website van de “kerk” is een kort segment in het Engels, waarin de Zuïsten zichzelf omschrijven:

De religie die zichzelf opheft

“The religious organization of Zuism is a platform for its members to practise a religion of the ancient Sumerian people. Zuists fully support freedom of religion, and from religion, for everyone. The organization’s primary objective is that the government repeal any law that grants religious organizations privilege, financial or otherwise, above other organizations. Furthermore Zuists demand that the government’s registry of its citizens’ religion will be abolished.

The organization redistributes the government’s annual financial support equally to all members of the congregation. The organization’s financial matters are handled by an accountant firm, and general administrative matters are handled by a lawyer. Neither the administrative board nor other members will have access to the organizations financial matters. The religious organization of Zuism will cease to exist when its objectives have been met.”

Met andere woorden: als de overheid stopt met godsdiensten geld te geven, heft het Zuïsme zichzelf op.

Trouwen? Da’s dan 100 miljoen

Om erkend te worden en blijven als godsdienst eist de IJslandse overheid dat er “activiteiten” georganiseerd worden en dat de religie ceremonies kent. De Zuïsten bieden dus een huwelijk en een doopsel aan, alleen, ze hebben de prijs daarvan zo absurd hoog gezet (100 miljoen) dat in de praktijk niemand dat gaat doen, maar op papier is de “kerk” wel in orde door de mogelijkheid te bieden.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…