Hallucinant, de hoeveelheid netten, haken en lijnen die elk jaar door vissers in oceaan worden verloren

Aan het huidige tempo zouden visnetten die verloren gaan op zee in 65 jaar de hele planeet kunnen bedekken, blijkt uit een nieuw onderzoek. Elk jaar verdwijnen maar liefst 740.000 kilometer aan kabels en koorden die gebruikt worden voor de langelijnvisserij, 14 miljard vishaken, bijna 3.000 km2 aan kieuwnetten, 218 km2 aan sleepnetten en 75.000 km2 aan ringzegennetten in de oceaan.

Twee procent van al het vistuig dat wereldwijd wordt gebruikt, belandt elk jaar in de oceaan blijkt uit het nieuwe onderzoek. De onderzoekers interviewden 450 vissers uit zeven van ’s werelds grootste visserijlanden om erachter te komen hoeveel vistuig er in de oceaan terechtkomt. De schattingen hebben alleen betrekking op de commerciële visserij en houden geen rekening met de hoeveelheid vislijn en ander vistuig dat bij onder andere de sportvisserij verloren gaat.

Niet alleen een milieuramp

Van bijna 700 soorten zeeleven is bekend dat ze worden bedreigd door afval in zee en uit onderzoek blijkt dat verloren gegaan vistuig de grootste bedreiging vormt voor de zeefauna, zoals zeeschildpadden, zeezoogdieren, zeevogels en walvissen. Van andere zeedieren, waaronder zaagvissen, doejongs, hamerhaaien en krokodillen, is ook bekend dat ze verstrikt raken in vistuig.

Verloren vistuig is niet alleen een milieurisico, maar het heeft ook economische gevolgen voor de vissers zelf. Elke meter verloren net of lijn is een kostenpost voor de visser – niet alleen om het vistuig te vervangen, maar ook in de potentiële vangst.

Meer
Lees meer...