Hou op het einde van de maand tot 130 euro meer over dankzij deze tips

Traditiegetrouw gaat de start van het nieuwe jaar gepaard met goede voornemens. Door de toegenomen energieprijzen en de lage spaarrentes hebben ongetwijfeld heel wat mensen zichzelf voorgenomen in 2021 wat meer te besparen.

Schakel over naar een andere energieleverancier

De energieprijzen zitten nog altijd in de lift. VRT NWS berekende dat wie nu een nieuw energiecontract afsluit tot 36 procent meer betaalt voor zijn energieverbruik dan in december. Ook de tussentijdse voorschotten voor de variabele contracten zijn met 36 procent gestegen. De gasfacturen staan het meest onder druk: die stijgen met ruim 47 procent. Voor elektriciteit betaalt een gemiddeld Vlaams gezin nu 25 procent meer dan in december.

Gelukkig kan je het bedrag op je energiefactuur stevig verlagen door over te schakelen naar een andere leverancier. Experts raden aan om minstens één keer per jaar energieleveranciers te vergelijken. Al houdt niemand je tegen omdat meermaals per jaar te doen. Aangezien nagenoeg alle leveranciers nu variabele energiecontracten aanbieden, is het zeker opportuun om meermaals per jaar je factuur onder de loep te nemen.

We hebben met de vernieuwde V-test van de energieregular VREG een vergelijking gemaakt voor een gezin met een elektriciteitsverbruik van 3500 kWh en een gasverbruik van 15000 kWh. Voor het goedkoopste energiecontract voor dit profiel – Comfy Flex (elektriciteit en gas) van Luminus – betaal je 3.662 euro per jaar, oftewel 305 euro per maand. Voor het duurste contract uit de vergelijking – Eneco zon en wind en aardgas – betaal je jaarlijks 4.711 euro, oftewel 393 euro per maand. Door voor de goedkoopste energieleverancier te kiezen, kan je dus 88 euro per maand besparen.

Nog niet te laat om je woonlening te herfinancieren

Het loont tot op vandaag nog altijd de moeite om na te gaan of het voordelig is om je woonlening te herfinancieren. We schreven eerder al dat de kans zeer groot is dat de periode van bodemtarieven voorbij is, maar dat betekent niet dat de rentes nu hoge toppen scheren. Uit de rentebarometer van Immotheker blijkt dat de gemiddelde rente voor een woonlening met een looptijd van 25 jaar en een quotiteit (verhouding tussen het leenbedrag en de actuele waarde van de woning) van 80 procent of hoger uitkomt op 1,81 procent. In het najaar van 2020 schommelde die rente nog rond 1,6 procent.

Het is voornamelijk interessant om na te gaan of een herfinanciering lucratief is als je dat de afgelopen jaren niet hebt gedaan. In december 2018 schommelde de gemiddelde rente voor het bovenstaande profiel nog rond 2,2 procent.

We maken een vergelijking tussen de gemiddelde rente van nu en die van 2018 om een indicatief voorbeeld te geven van hoeveel je maandelijks kan besparen door je hypothecaire lening te herfinancieren. We nemen een kredietbedrag van 250.000 euro. We baseren ons hierbij op een quotiteit van 100 procent en een looptijd van 25 jaar.

maandelijkse aflossing van 1.081 euro per maand. Indien je die lening blijft vasthouden, heb je op het einde van de rit 74.434 euro aan interesten betaald. Indien je je lening na vier jaar herfinanciert, krijg je een gemiddelde rentevoet van 1,81 procent. Voor deze oefening gaan we ervan uit dat je aanklopt bij je huidige bank. Dat resulteert in een besparing van 8.400 euro, inclusief kosten. Dat is een besparing van 33 euro per maand (berekend op basis van een resterende looptijd van 252 maanden).

Noot van de redactie: in de voorgaande versie van het stuk is er een kleine rekenfout geslopen, waardoor de besparing uitkwam op 90 euro per maand. Onze excuses hiervoor.

Kies voor de juiste bank

We hebben allemaal een zichtrekening nodig om onze financiële zaken te regelen. Al kan het prijskaartje van zo’n zichtrekeningpakket stevig variëren, afhankelijk van je behoeften. Wie alles online regelt, kan het meeste snoeien in de kosten. Er bestaan gratis zichtrekeningen zonder extra kosten voor de digitale gebruiker. Een berekening van Spaargids.be leert dat je tot 84 euro per jaar kan besparen, oftewel 7 euro per maand als je kiest voor de goedkoopste formule. In dit geval is dat KeyPack van Keytrade Bank.

Wie een beroep wenst te doen op de meer traditionelere dienstverleningen, zoals verrichtingen aan het loket, kan sinds dit jaar bij elf banken aankloppen voor een universele bankdienst. Die dienstverlening mag maximaal 60 euro per jaar kosten.

Gebruik vergelijkingstools

In ons land kan je gelukkig een beroep doen op allerhande vergelijkingstools om na te gaan of je bijvoorbeeld een energiecontract op maat hebt. Wij sommen een aantal interessante vergelijkingssites op. Wie financiële producten wenst te vergelijken is aan het juiste adres op de volgende sites:

Op Wikifin, een site van de financiële toezichthouder FSMA, kan je dan weer gebruikmaken van een simulatietool die je helpt om een spaarrekening op maat te vinden.

Als je energieprijzen wilt vergelijken ben je bij de volgende sites aan het juiste adres:

Tot slot kan je een beroep doen op de simulator Bestetarief.be van het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecom (BIPT) om na te gaan bij welke provider je het goedkoopste telecomabonnement kan afsluiten.

(kg)

Meer
Lees meer...