In Duitsland blijft tegenstelling tussen oost en west hardnekkiger dan gehoopt

Zelfs na bijna drie decennia hereniging zijn inwoners van Oost-Duitsland nog steeds een groter voorstander van overheidssteun dan hun landgenoten uit westerse deelstaten. Dat blijkt uit een studie van wetenschappers aan de Goethe Universität in Frankfurt, gebaseerd op enquêtes bij vijftienduizend Duitse huishoudens over de verwachtingen over de bescherming van groepen zoals gezinnen, ouderen, zieken en gehandicapten.

Waarom is dit belangrijk?

De val van de Berlijnse Muur maakte ruim dertig jaar geleden een einde aan een periode van meer dan vier decennia scheiding tussen de Bundesrepublik Deutschland (BRD) en de Deutsche Democtrische Republik (DDR). Tijdens die scheiding ontwikkelden de twee rivaliserende naties heel verschillende - kapitalistisch tegenover communistisch - beleidsopties. Gehoopt werd dat die tegenstellingen na de hereniging van het land snel zouden verdwijnen, maar dat blijkt minder vlot te gaan dan werd gehoopt.

Toenadering vertraagt: De onderzoekers van de Goethe Universität kwamen tot de vaststelling dat in het voormalige Oost-Duitsland nog steeds 48 procent van de ondervraagde burgers van mening is dat de overheid de plicht heeft om het gezin te ondersteunen. In de westerse deelstaten valt dat cijfer echter tot 35 procent terug.

  • “De burgers uit de twee Duitslanden zijn sinds de eenmaking door de jaren heen naar een gemeenschappelijk niveau van voorkeuren voor overheidssteun toegegroeid”, voert onderzoeksleider Nicola Fuchs-Schündeln, professor economie aan de Goethe Universität, aan.
    • “Daaruit werd in eerste instantie afgeleid dat er in die visies over één tot twee generaties geen verschillen meer zouden kunnen worden opgemerkt.”
    • “Enquêtes zes jaar geleden hebben echter uitgewezen dat dit convergentietempo een vertraging vertoont. De verschillen blijven dan ook langer overeind dan oorspronkelijk was verwacht.”

Bijkomende inspanningen vereist: Interessant is dat in het voormalige Oost-Duitsland de voorkeuren voor een grotere overheidssteun aan de volgende generatie lijken te worden doorgegeven.

  • “Dit betekent dat het leven onder verschillende systemen echt langdurige gevolgen kan hebben voor de voorkeuren, die van generatie op generatie worden doorgegeven,” beklemtoont Fuchs-Schündeln
    • “De Duitse eenmaking werd al meer dan dertig jaar geleden doorgevoerd, maar de resultaten van de studie tonen dat er nog altijd belangrijke verschillen tussen beide landsdelen moeten worden geregistreerd.”
    • “Men mag er niet automatisch van uit gaan dat de scheiding tussen de twee Duitslanden inmiddels geen thema meer uitmaakt. Er zouden dan ook meer inspanningen moeten worden gedaan om een meer verenigd Duitsland te creëren.”
Meer
Lees meer...