Ja lap, het is weer van dat: nieuwe spoorstakingen aangekondigd op 10 oktober

Ja lap, het is weer van dat: nieuwe spoorstakingen aangekondigd op 10 oktober

“We verontschuldigen ons bij de reizigers”, staat er te lezen op de website van ACOD Spoor, de socialistische spoorbond. Ze hebben namelijk een zoveelste 24 urenstaking aangekondigd. Ze roepen op om op 10 oktober het werk neer te leggen. En weer maar eens zal de reiziger de dupe worden.

ACOD Spoor is niet opgezet met hoe de regering in het sociaal overleg staat. Ze zeggen dat dat overleg “verlamd wordt door de afbraakpolitiek van de regering”. Daarom roepen ze hun leden dus op deel te nemen aan de staking die van maandag 22 uur tot dinsdag 22 uur zal duren. Eerder kondigden ze al een ‘reactiedag’ aan voor 10 oktober. Daarmee willen ze “het rechtse beleid dat gericht is op de afbouw van openbare diensten” aankaarten. “De voorbije drie jaar ging de regering Michel met de hakbijl te werk in de openbare sector”, staat er te lezen in een Facebookpost (lees de volledige post onderaan). Die reactiedag zal dus volgen op de pas aangekondigde staking.

Voorlopig staakt enkel de socialistische vakbond

Voorzitter Vlaamse ACOD Spoor, Ludo Sempels, weegt zijn woorden niet: “Deze regering waardeert de geleverde inspanningen niet. Regeringspartijen doen denigrerend over de inzet van het personeel en zetten bewust een beeldvorming van profiteurs en prutsers op. Personeelstekorten en de daaraan gekoppelde toenemende werkdruk, operationele problemen door de drieledige structuur, … de regering heeft er geen oor naar en praat uitsluitend over ‘minimale dienstverlening’. Het personeel zegt duidelijk: ‘reizigers willen een maximale dienstverlening!’.”

Voorlopig is het wel nog enkel het ACOD, de socialistische bond, die oproept tot staken. Zowel het ACV, de christelijke vakbond, als VSOA Spoor, de liberale, hebben zich vooralsnog niet uitgesproken over eventuele deelname. Al wordt dat bij beide bonden wel bekeken.

Gesponsorde artikelen