Kleding weggeven aan het goede doel? Dat kan duizenden euro’s kosten

Kledingwinkels die aan het einde van de solden met een overschot aan kledij zitten, kunnen die niet zomaar weggeven aan een goed doel zonder ervoor te betalen via btw. En daar wil ondernemersorganisatie NSZ nu verandering in brengen. Zij vragen aan minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) een regeling uit te werken, waardoor weggeven gratis kan. 

Nu de solden gedaan zijn, zitten kledingwinkels met een overstock die ze niet langer kunnen verkopen. Een zelfstandige kleding- of schoenhandelaar heeft een aantal opties om die berg kledij weg te werken, zonder ze te moeten weggooien. Meestal wordt een opkoper of outlet center ingeschakeld om er nog iets aan te verdienen. Wie een gul hart heeft kan de kleren ook wegschenken aan een goed doel. Maar daar moet je voorlopig als handelaar btw op betalen en dat gaat al snel over enkele duizenden euro’s. Ondernemersorganisatie Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) wil daar verandering in brengen.

Enkele duizenden euro’s betalen om kledij weg te geven aan goed doel

Het NSZ is niet te spreken over de btw die handelaars moeten betalen wanneer ze een goede daad willen doen: “Net zoals voeding is kleding essentieel om te kunnen overleven. Het bizarre is echter dat handelaars die hun goed hart laten zien daar momenteel op het vlak van de btw gestraft voor worden.” Een kledingwinkel moet bij zo’n verkoop waarvoor hij nul euro krijgt, een factuur opstellen met btw die ze aan zichzelf moeten betalen en naar de staat gaat. “Je moet het bekijken als de btw die aangerekend wordt bij een normale verkoop,” legt Sven Nouten van NSZ uit. “Er cijfers op kleven is moeilijk, maar het gaat al snel om enkele duizenden euro’s bij het wegschenken van een bepaald deel van de overstock.”

iStock

‘In het zwart’ weggeven is geen optie

Wie zijn overstock wil doneren zonder er btw op te betalen, gaat fiscaal gezien in de fout. “Kledij zomaar ‘in het zwart’ weggeven gaat niet, want dan riskeert men bij een fiscale controle tegen de lamp te lopen,” vertelt Nouten. “Er is dan namelijk een verschil tussen aangekochte en verkochte kledij dat niet te verklaren valt.” Wie legaal zonder btw-last kledij wil wegschenken zal zich moeten laten bijstaan door een fiscaal controleur. Die stelt dan een bewijs op van de schenking, zodat er een verklaring is voor de ontbrekende aangekochte kledij in de stock. “Maar deze situatie is natuurlijk verre van ideaal en zorgt voor extra rompslomp.”

Een slager of de bakker kan het wel zonder btw

Het NSZ bewees in het verleden al dat ze regelingen kunnen aanpassen. Zo werd op vraag van de ondernemersorganisatie de regeling voor het weggeven van voedsel aangepast. Sinds mei 2015 moeten buurtwinkels en superettes niet langer btw betalen op voedseloverschotten die ze wegschenken aan lokale OCMW’s of door het OCMW erkende goede doelen. Nu vraagt het NSZ aan minister van Financiën Johan Van Overtveldt een gelijkaardige regeling te treffen voor kledingwinkels. “Ondertussen is het voor een handelaar nog steeds interessanter om kledij en schoenen weg te gooien dan te schenken. En dat terwijl die situatie heel gemakkelijk aangepast kan worden met een btw-beslissing van de Administratie Financiën.”

Meer
Lees meer...