Mannen die marihuana roken, produceren meer sperma (maar laat je bong nog even in de kast)

Marihuana wordt op steeds meer plekken legaal, maar eigenlijk weten we nog niet zo veel over wat dat met je lijf doet. Vooral wie kinderen wil, vraagt zich waarschijnlijk af of een jointje op tijd en stond kwaad kan voor jouw aandeel in de reproductie. Wat blijkt? Mannen die af en toe een jointje roken, hebben een hogere hoeveelheid sperma dan mannen die dat niet doen. Dat wil niet zeggen dat je nu linea recta naar de coffeeshop moet. 

Wie graag kinderen wil weet dat dat soms een stressvol proces kan zijn. Zeker als vrouw: geen alcohol, stoppen met roken en allerlei adviezen worden naar je hoofd geslingerd. Maar weten we eigenlijk al wat marihuana met die andere kant van de reproductieve formule doet? Wiet heeft een kwalijke reputatie op dat vlak: het zou je spermakwaliteit verminderen. Maar nieuw onderzoek toont net het omgekeerde: je krijgt er meer sperma van en dat is eigenlijk van behoorlijke kwaliteit.

Legale cannabis enorm succes in Canada.

Is marihuana slecht voor je sperma? Ja, maar …

Eerst even een paar misverstanden uit de wereld helpen: er is inderdaad een onderzoek dat zogezegd aantoonde dat langdurig marihuanagebruik de spermakwaliteit verminderde. Maar dat onderzoek heeft een aantal valkuilen: zo ging het om zware drugsgebruikers. Daarbij gaven zij toe dat ze verschillende soorten drugs gebruikten, we weten dus eigenlijk niet zeker of die lage hoeveelheid sperma te maken heeft met marihuanagebruik of andere drugs. Dat wil niet zeggen dat wiet niet slecht is, maar we weten het dus niet zeker. Wat we wel weten: het verandert je dna.

Tegelijk wil de nieuwe studie niet zeggen dat we met z’n allen aan de bong moeten om sneller babies te maken. De studie onderzocht meer dan 1.400 spermastalen van zo’n 650 mannen, die wel of niet recreatief marihuana gebruikten. Daar is de trend wel duidelijk: zelfs met een correctie voor leeftijd, cocaïnegebruik en andere omgevingsfactoren hebben zij een hogere spermacount. Maar dat wil niet zeggen dat marihuana voor een hogere productie zorgt, waarschuwen de onderzoekers zelf.

Zijn mannen die smoren gewoon wandelende risicobommen?

Jorge Chavarro, de hoofdonderzoeker van de studie aan de Universiteit van Harvard, zegt zelfs dat het zou kunnen dat het onderzoek net een omgekeerde link legt. De mannen die een hogere spermaconcentratie hadden, waren ook de mannen die eerder hogere testosteronconcentraties in hun bloed hadden. Wat we weten over testosteron: mannen met een hoger testosterongehalte zijn ook meer geneigd om risicovol gedrag te vertonen, zoals drugsgebruik.

Is cannabisolie het toverdrankje dat iedereen beweert dat het is?


pixabay
pixabay

Als wiet dan toch een positief effect op je spermaproductie zou hebben, en dat weten we dus nog niet zeker volgens Chavarro, zou dat komen door de link met het endocannabinoide systeem. Dat wil zeggen dat chemicaliën die natuurlijk voorkomen in je neuronennetwerk, zich vasthechten aan receptors in je zenuwcellen die dan weer boodschappen door je lijf sturen. Om het iets eenvoudiger te maken: we weten dat dat systeem dat voor spermaproductie zorgt, ook gelinkt is aan het endocannabinoide systeem.

Opgelet: marihuanagebruik op grote schaal, wordt nog steeds gelinkt aan een slechte spermakwaliteit, maar een middelmatige hoeveelheid zou die dus kunnen verbeteren. De mannen in de studie rookten maximaal twee joints per dag en dat niet alle dagen.

Quality over quantity

Daarnaast zijn er nog wel wat elementen in het onderzoek die bij herhaling zouden kunnen veranderen, en da’s een belangrijke wetenschappelijke toetssteen. Zo schommelt de spermakwaliteit bij mannen enorm, zelfs staal per staal. Daarnaast is het marihuanagebruik van de mannen in deze specifieke studie gemeten door zelfrapportage. Vergelijk het met onderzoeken naar penislengte: als mannen zelf moeten meten of inschatten, komt het gemiddelde ook altijd wat hoger uit dan de realiteit. Het omgekeerde zou waar kunnen zijn voor wietgebruik.

Als dat nog niet genoeg is, moeten we nog met één saillant detail rekening houden: volgens sommige onderzoeken heeft de hoeveelheid sperma weinig te maken met je vruchtbaarheid. ’t Is te zeggen: quality over quantity. Dat is zo tenzij je totaal geen spermacellen produceert. Je hoeft dus niet onmiddellijk naar Nederland te rijden, al hoef je je gewoontes ook niet volledig af te bouwen. To be continued, als de studie herhaald wordt.

Meer
Lees meer...