Left Right
scrollTop top

McGregor en Khabib kennen hun straf voor hun gevecht na UFC 229, terwijl opponent voor McGregor al klaarstaat


McGregor en Khabib kennen hun straf voor hun gevecht na UFC 229, terwijl opponent voor McGregor al klaarstaat

Conor McGregor en Khabib Nurmagomedov hebben hun straf gekregen van de NSAC, de Nevada State Athletic Commission, voor hun gevecht na UFC 229. De twee kregen een schorsing en een boete om de oren, maar zullen binnenkort dus weer gewoon de UFC-ring in kunnen. McGregor reageert opgetogen op de straf en heeft zelfs al een nieuwe opponent klaar staan. 

Het was geen reclame voor de UFC. Hun meest bekeken pay-per-view met misschien wel de grootste match-up in de geschiedenis van de organisatie als main-event ontaarde zo dat de kampioen zelfs z’n titel niet in ontvangst kon nemen uit vrees voor verdere rellen. Khabib had vier rondes lang McGregor gedomineerd, maar het was dus pas na de kamp dat de hel losbrak. En daarvoor moesten de twee kemphanen, samen met twee kompanen van Khabib, voor de Nevada State Athletic Commission verschijnen.

Khabib vs. McGregor

Khabib Nurmagomedov vs. Conor McGregor moest de kamp van de eeuw gaan worden, en het stelde niet teleur (lees hier een uitgebreid verslag van de kamp en wat er zich daarna afspeelde). Of toch niet voor fans van de stevige Rus. Die domineerde de Ier niet alleen op de grond, maar deed McGregor met een rake rechter zelfs even wankelen en nam in de derde ronde zelfs boksend de maat van Mystic Mac.

Maar Khabib vond het in de vierde ronde welletjes en greep terug naar z’n sterkte: worstelen. Hij kreeg McGregor snel tegen de mat en begon met zijn gekende ground and pound. Toen Khabib de rug van McGregor kreeg, was hij ongenadig en stikte hij hem tot de Ier moest tappen.

“It’s only business”

Het uitdagen van McGregor voor de kamp zat duidelijk diep bij Khabib. Hij praatte tijdens het gevecht voortdurend in op de Ier. Die leek Khabib zelfs een beetje te proberen bedaren, want in een conversatie die werd opgepikt door een microfoon hoorde je hem duidelijk It’s only business zeggen.

Maar ook na z’n overwinning had Khabib nog niet genoeg. Hij sprong over de wand van de kooi en viel Dillon Danis, een teamgenoot van McGregor, aan. Meteen deden tientallen veiligheidsmensen hun job, maar tijdens dat tumult sprongen er dan weer twee teamgenoten van Khabib in de octagon. Zij konden enkele rake klappen uitdelen aan McGregor voor ook hier de security tussenbeide kwam.

McGregor leek op het eerste gezicht het grote slachtoffer, maar op beelden bleek achteraf dat ook hij slagen had uitgedeeld. Toen Khabib Danis ‘besprong’, wou McGregor z’n teamgenoot ter hulp komen maar hij werd tegengehouden terwijl hij op de rand van de kooi zat. Van die positie maakte hij gretig gebruik om iemand uit het team van Khabib te slaan (zie tweet).

“Hou mijn geld maar. Ik hoop dat je er niet in stikt.”

De NSAC, de Nevada State Atheltic Commission, hield meteen het prijzengeld van Nurmagomedov in en kondigde dan al aan zich later nog uit te spreken over het voorval. Belangrijker dan dat, kondigde UFC-baas Dana White al heel snel aan dat hij de uitspraak van de NSAC, die alleen maar zou gelden in de staat Nevada, zou bekrachtigen vanuit de organisatie zelf. Een mogelijke schorsing zou dus Khabib en McGregor er niet alleen van weerhouden om te vechten in Nevada maar gewoon algeheel om in een UFC-ring te stappen.

White dreigde er meteen ook mee om de twee kompanen van Nurmagomedov, Zubaira Tukhugov en Abubakar Nurmagomedov (de neef van Khabib), te ontslaan uit de UFC. Dat kon Khabib niet verkroppen en hij dreigde er op zijn beurt weer mee om zelf op te stappen en haalde zwaar uit naar de UFC. “Hou mijn geld maar”, schreef hij in een Instagrampost. “Ik hoop dat je er niet in stikt.”

Schorsingen en boetes

Maar nu heeft de NSAC zich dus eindelijk, bijna vier maanden na datum, uitgesproken over de zaak en straffen opgelegd. Conor McGregor heeft een schorsing van zes maanden gekregen en een boete van 50.000 dollar (44.000 euro) voor het beklimmen van de kooi en het gevecht dat daarop volgde. Het hoofd van de commissie, Anthony Marnell III, gaf nog mee dat het onrealistisch zou zijn om te verwachten dat McGregor, een UFC-vechter, zich niet in de situatie zou mengen. De schorsingen werken met terugwerkende kracht, dus z ou McGregor al zo vroeg als 6 april terug in een UFC-ring kunnen kruipen.

Nurmagomedov werd zwaarder bestraft. Hij kreeg een schorsing van negen maanden en een boete van een half miljoen dollar (440.000 euro) opgelegd. De Rus stelde wel voor om deel te nemen aan een antipestcampagne, wat zijn straf met drie maanden zou kunnen verminderen. Daar zal dus van afhangen of Khabib al op 6 april of maar op 6 juli kan terugkeren.

Tukhugov en Abubakar Nurmagomedov, de teamgenoten van Khabib, kregen het zwaarder te verduren. Ze zijn beiden voor twaalf maanden geschorst en kregen ook een boete van 25.000 dollar (zo’n 22.000 euro). Maar die straf weerhoudt de UFC er dus niet van zelf nog straffen op te leggen. UFC-baas Dana White zou de twee dus nog steeds kunnen ontslaan, al zal hij het niet riskeren om op die manier Khabib ook te verliezen.

“Niet de bedoeling om de laatste slag van de avond uit te delen”

McGregor reageerde tevreden op de uitspraak van de NSAC. “Ik ben dankbaar voor de eerlijke bevindingen van de Nevada Athletic Commission en hoe ze het incident hebben behandeld”, schrijft hij op Twitter. “Het was niet mijn bedoeling om de laatste slag van de avond uit te delen aan een bloedverwant van mijn opponent. Maar zo is het nu eenmaal gegaan. Ik kijk er naar uit om opnieuw te kunnen vechten. Bedankt allemaal.”

Maar McGregor zou McGregor niet zijn als hij het daar bij zou laten. Een uurtje later tweette hij een foto van hoe hij net die laatste slag uitdeelde. “Een rechtstreekse linkerhand in de jab van de aanvaller. Hij probeerde de grote bewakers te gebruiken als dekking, zoals ze dat in alle films doen, maar ik rook hem al van ver en kon hem perfect raken”, is de Ier duidelijk. “De laatste slag van de avond op UFC 229, in samenwerking met McGregor Sports and Entertainment.”

Bekijk hieronder de uitdagende tweet van McGregor:

Khabib had het duidelijk minder voor de uitspraken van de NSAC. “Politics forever“, tweette hij. Al kon ook de Rus het niet laten om McGregor nog wat uit te dagen. Hij retweette een gif van een tappende McGregor die een fan had geantwoord op z’n eerdere post. Op Instagram postte hij dan weer een foto waarop hij slaapt, met het bijschrift: “Maak me wakker als het allemaal gedaan is.”

De manager van de Rus was vooral niet opgezet met het verschil in de boetes. “Het is niet eerlijk”, zei die in een gesprek met ESPN. “Khabib krijgt een boete van 500.000 en Conor maar 50.000? Dat is bullshit.”

Cowboy

Met de uitspraken lijkt het hoofdstuk UFC 229 voor de twee eindelijk afgesloten. Hun toekomst is bekend en dus kunnen ze kijken naar nieuwe opponenten. Voor McGregor staat er al eentje klaar.

Na z’n overwinning in Brooklyn daagde Donald ‘Cowboy’ Cerrone McGregor al uit voor een gevecht: “Ik wil die top vijf, ik wil zelfs Conor (McGregor, red.) als hij ermee akkoord gaat.” En het duurde niet lang voor McGregor de uitdaging aanvaardde: “Voor zo’n gevecht, Donald, wil ik wel tegen je vechten. Proficiat.”

Bekijk hieronder de uitdaging van Cerrone en de tweet waarin McGregor die uitdaging aanvaardde:

Op Instagram ging de Cowboy zelfs nog verder:

“Maak je geen zorgen Conor, ik zal samen met jou je Proper Whiskey (het whiskeymerk dat McGregor uit de grond stampte, red.) drinken op de persconferentie! Ik zal je zelfs wat Budweiser meebrengen!”, schreef Cerrone onder z’n Instagrampost. McGregor ziet het duidelijk wel zitten: “Sounds like a party!

Match made in heaven

Het lijkt dan ook echt een match made in heaven, voor beide partijen. Cerrone is een grote naam, maar zit nog niet in de allerhoogste schuif van de UFC. Als hij echt wil meedingen voor de titel, heeft hij een overwinning op een grote naam nodig. Enter McGregor.

Maar ook voor McGregor is Cerrone een leuke opponent. McGregor is een beetje richting kwijt sinds z’n verlies tegen Khabib. Voor UFC 229 was het, door zijn uitstapje naar de bokswereld, ook al van 12 november 2016 geleden dat hij nog eens in de UFC-ring had gestaan. Om opnieuw in de title picture te komen, moet ook hij eerst weer wat overwinningen op z’n conto kunnen bijschrijven, en liefst ook tegen grote namen. Enter Cerrone.

McGregor zal ongetwijfeld als grote favoriet die mogelijke kamp ingaan, want qua stijl ligt Cerrone hem een pak beter dan bijvoorbeeld Khabib. Cerrone is, net zoals McGregor, een vechter die het liefst rechtop vecht, een bokser dus. De Ier zal Cerrone dus als een opstapje richting de top van de divisie zien, en waar Cerrone zeker wel een kans heeft tegen McGregor zal die toch vooral denken aan het vele geld dat een gevecht tegen Mystic Mac met zich meebrengt. Een win-winsituatie dus, die de UFC zelf ook maar al te graag werkelijkheid zal willen maken.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…