Met deze kruiden vervang je zout in je maaltijd

Een snuifje zout bij de aardappelen, op een malse steak of bij de soep. Het klinkt als iets normaal en iets vanzelfsprekend. Toch moeten we ons de vraag stellen of we er soms niet in overdrijven. Smaakloos eten vind je natuurlijk maar niets, maar soms moet je openstaan voor nieuwe smaken en dan zal je zien dat er nog vele andere kruiden zijn die je maaltijd even lekker maken of zelfs nóg lekkerder.

Zout is de smaakmaker bij uitstek maar het is tevens ook niet altijd even gezond. Daarom is het misschien niet onbelangrijk om af en toe eens te switchen in je kruidenmix. Sommige zoutvervangers komen je vast bekend voor zoals soja of zeekraal. Of niet? Dan verruim je hier alvast je kruidenkennis.

Ongezond

Waarom is zout nu juist zo ongezond? Sophie Luderer, diëtist nierziekten, wijst erop dat ons lichaam effectief zout nodig heeft, maar dat we ook op tijd aan de alarmbel moeten trekken. Je lichaam heeft gemiddeld 1 tot 3 gram zout per dag nodig om zowel je vochtbalans en bloeddruk op peil te houden en daarnaast ook om je spieren goed te laten functioneren. Toch hangt hier een grote ‘maar’ aan vast. Een te grote inname van zout zorgt ervoor dat je teveel vocht ophoudt, je bloeddruk de lucht in gaat en dat je hart op die manier veel harder moet pompen voor een goede bloedsomloop. Ook verhoogt het de kans op botontkalking en nierziekten. Het is dus misschien niet zo slecht om eens stil te staan bij het gekende spreekwoord ‘verandering van spijs doet eten’.

Deze 5 gerechten bevatten meer zout dan een zakje chips en wij zijn verbaasd.

Zoutvervangers

Door welke kruiden kan je zout dan vervangen voor een even lekkere maaltijd? Die vraag is snel beantwoord. LoSalt is een goede optie omdat het een natriumbeperkt zout is dat dus het bloeddrukverhogende effect van natrium tegenwerkt. Bovendien smaakt het nog eens echt zoutig ook. Voor nierpatiënten is dit alternatief niet zo uitstekend aangezien kalium zich moeilijk uit het lichaam verwijdert bij slecht-functionerende nieren.

Zeekraalzilt

Een ander alternatief is zeekraal, ook wel gekend als een plant die groeit in zout water of in de omgeving ervan. Je koopt het in een poedervorm net zoals zout, maar het bevat gewoonweg minder natrium waardoor je dus iets minder zout binnenkrijgt.

De hype nog eens ontmaskerd: meer suiker, vet en zout in glutenvrije producten (die vaak pak ongezonder zijn).

Michel Hanssen

Tenslotte is er ook nog de zoutloze kruidenmix die in verschillende varianten voorkomt. Meesterkok Michel Hanssen heeft hier twee kookboeken over geschreven naar aanleiding van zijn hartstilstand. Een kruidencombinatie van uienpoeder, een snuifje witte peper, mosterdzaad en fenegriek zijn bijvoorbeeld een mix om je vingers van af te likken. Verder zorgen gember, nootmuskaat en nagelpeper ook voor een extra toets in je eten.


Brik, blik of zak: wat is de gezondste soep die je niet zelf moet maken?

Oppassen met zoutvervangers

Pas wel op met welke zoutvervangers je juist gebruikt. Zo is soja nog steeds zeer zoutig en bevat één eetlepel al 1,6 gram zout, wat meteen de helft vormt van je dagelijkse hoeveelheid die je nodig hebt. Himalayazout en Keltisch zout worden vaak ‘gezonde zouten’ genoemd maar dat is ook maar met een korrel zout te nemen. Het bestaat nog steeds voor 98 procent uit dezelfde materie als normaal zout. Tenslotte zijn er nog de kruidenzouten zoals selderijzout, knoflookzout of zeewierzout en deze zijn ook niet direct aan te raden. Je kan het omschrijven als zout met een smaakje wat de hoeveelheid zout dus niet bepaald doet afnemen, integendeel zelfs.


Meer
Lees meer...