Meester in de lucht: nieuwe mijlpaal in jetpackwereld

Jetpack Dubai
jetman.com

Het is waarschijnlijk een droom van ons allemaal, zo vrij vliegen als een vogel. Voor de meeste mensen blijft het bij een droom. Voor de Fransman Vince Reffet is het de werkelijkheid.

In Dubai zijn ze al vele jaren bezig met het uittesten van jetpacks. Dat zijn gemakkelijk gezegd wat raketmotoren aan je rug vastgebonden. De bedoeling daarvan is zo vrij mogelijk rondvliegen. Jetman Dubai is een bedrijf dat zich specialiseert in jetpacks. De oprichters hebben een speciale missie.

De missie Human Flight staat in het teken van volledig autonoom te kunnen vliegen: dat wil zeggen vanaf de grond starten en het toestel volledig zelf besturen. Bij voorgaande tests was het altijd noodzakelijk om vanaf een bepaalde hoogte te starten en meestal vertrokken de jetmannen vanuit een helikopter. Op die manier hebben ze ook al veel spectaculaire stunts uitgehaald. Eind vorig jaar vlogen ze rond de Tianmen berg in China.

Wat is er nieuw?

Zoals hierboven al vermeld moet een jetpack normaal gezien vanop een bepaalde hoogte starten. Bij de laatste tests hebben ze dat niet gedaan. De bestuurder start dus gewoon vanop de grond en kan op een zeer precieze manier de jetpack besturen.

Het is de eerste keer dat een piloot eerst op een lage hoogte aantoont dat hij het toestel volledig onder controle heeft en daarna acrobatische stunten uithaalt op grote hoogte. Bij de laatste test in Dubai vloog Vince Reffet, de vaste testpiloot, aan een gemiddelde snelheid van 240 km/u. Aan het einde van zijn vlucht was hij op een hoogte van 1.800 meter.

Gesponsorde artikelen