Naar 60 graden overdag: Golfstaten zullen nu snel onleefbaar worden

In plaatsen als Qatar, Dubai, Doha en Abu Dhabi is de jongste decennia gebouwd en geïnvesteerd in de toekomst zoals nergens anders op onze planeet. Allemaal voor niks. Een nieuwe studie bevestigt immers wat wetenschappers al langer zeggen: het zal de eerste regio worden waar het te warm wordt voor mensen om te leven. En dat gaat deze eeuw nog gebeuren. Het gevolg: meer dan 100 miljoen vluchtelingen erbij.

Bij de scenario’s die de opwarming van ons klimaat zal veroorzaken, is er eentje dat we niet echt in acht nemen: namelijk dat dichtbevolkte gebieden en metropolissen onleefbaar zullen worden omdat het er gewoon te warm wordt. En toch zal dat snel gaan gebeuren in de Golfregio.

Onleefbaar

De Perzische Golf zal eind deze eeuw te maken krijgen met ondraaglijke temperaturen, zo blijkt uit een nieuwe studie. Tussen 2071 en 2100 zal het kwik in steden als Dubai, Abu Dhabi en Koeweit-Stad op warme dagen boven de 60 graden Celsius komen. Zelfs jonge, gezonde mensen zullen bij deze temperaturen overlijden door de hitte.

Elke dag 50 graden of meer

De wetenschappers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) kwamen tot hun bevindingen door verschillende klimaatmodellen te analyseren. De onderzoekers hielden bij het bepalen van toekomstige temperaturen in de Golfregio vooral rekening met luchtvochtigheid en de snelheid waarmee vocht in de lucht verdampt. Op die manier kan worden berekend hoe makkelijk mensen hun lichaamswarmte kwijtraken.

Uit de analyse blijkt dat de hoogste temperaturen die nu worden gemeten in het gebied (50 graden Celsius) tegen het eind van deze eeuw ongeveer om de dag op de thermometer zullen staan. In grote steden zal de luchtvochtigheid op de warmste dagen zo hoog zijn dat mensen hun lichaamswarmte niet meer kunnen kwijtraken.

100 miljoen vluchtelingen

De Golfregio, met een goeie 100 miljoen inwoners, zal dus tegen het einde van de eeuw gewoon leeglopen. Bij uitbreiding wordt het hele Midden-Oosten onleefbaar: een cynisch gegeven, dat net de regio waar de wieg van onze beschaving stond 6.000 jaar geleden nu de eerste zal zijn waar mensen op de loop moeten omdat het gewoon te warm wordt om er te kunnen overleven. Een snelle opwarming die een gevolg is van die beschaving. En ra-ra waar al die mensen naartoe zullen trekken …

Afgelopen zomer: gevoelstemperatuur van 68 graden

“De bedreiging van de opwarming, het effect van die hitte, is veel ernstiger dan we eerst vermoedden, en het gaat allemaal nog deze eeuw gebeuren”, zegt Christoph Schaer van het Institute for Atmospheric and Climate Science in Zurich. Het is eigenlijk al aan het gebeuren. Afgelopen zomer was er een recordhittegolf in het Midden-Oosten. In sommige delen van Iran bijvoorbeeld was het meer dan een week lang warmer dan 50 graden. In de belangrijke havenstad Bandar Mahshahr, aan de Perzische Golf, werden gevoelstemperaturen tussen 68 en 73 graden opgetekend.

Air conditioning, the real killer

Voor wie toch weer de ver-van-mijn-bed-show-kaart wil trekken, is er dit: de opwarming zorgt er nu al voor dat alle inspanningen die gedaan worden om minder energie te verbruiken – of schonere – om ons te verwarmen teniet worden gedaan door de toename aan energie die verbruikt wordt om het koeler te maken.

Wereldwijd zal er 33 keer meer energie gebruikt worden voor air conditioning dan nu het geval is over 75 jaar. De vraag naar elektriciteit zal stijgen van 300 terawatt/uur naar 4.000 terrawatt/uur tegen 2050. In de VS wordt nu al meer elektriciteit gebruikt voor air conditioning dan het hele Afrikaanse continent verbruikt voor al z’n elektriciteitsnoden. In China en in India neemt het aantal air conditioners spectaculair toe, en de goedkope prijs van olie werkt bovendien als een accelerator.

In Europa zal het verbruik van air conditioning met 72 procent toenemen in de volgende 15 jaar, terwijl de energie die verbruikt wordt om ons te verwarmen met 30 procent zal afnemen. Daar komt nog iets bij: de broeikasgassen die in de atmosfeer komen door de koelstoffen en koudemiddelen in air conditioning en andere koelsystemen zijn zelfs schadelijker dan die vrijkomen om te verwarmen. Sommige van die HFC’s zijn zelfs 4.000 keer schadelijker dan C02.

Meer
Lees meer...