Netatmo komt met slim deurslot dat gebruikt maakt van NFC-sleutel: minder kans op hackers

Netatmo
Netatmo

Tegenwoordig worden meer en meer dagdagelijkse toestellen omgebouwd tot smart devices. Denk daarbij maar aan lampen, televisies, geluidsinstallaties en gordijnen. Maar ook de sloten van je deur worden steeds slimmer. Zo bedacht het Franse bedrijf Natatmo een slim deurslot dat je kan openen via … een sleutel. Maar daar zit wel een logica achter.

De slimme deursloten die je nu op de markt kan terugvinden, zijn vaak uitgerust met een motortje en wifi. Op die manier kunnen de gebruikers hun sloten vanop afstand openen, maar daar hangt natuurlijk ook een veiligheidsrisico aan vast. En het is net daarmee dat Netatmo komaf wil maken.

Fysieke sleutel

Daarom gebruikt het nieuwe deurslot van het Franse bedrijf dan ook een fysieke sleutel om je slot te open. Maar de sleutel is natuurlijk wel speciaal, anders zou die namelijk niet smart zijn. De nieuwe sleutels hebben namelijk geen tandjes, maar werken via NFC. Die draadloze techniek kan je ook terugvinden in je bankkaart.

Het is ook mogelijk om je vrienden of buren tijdelijk toegang te geven tot het slot. Op die manier kunnen ze zelf binnen. Het nieuwe slot maakt geen gebruik van wifi, maar communiceert via Bluetooth met HomeKit van Apple. Op die manier zou het moeilijk zijn voor hackers, om het systeem te kraken.

Bluetooth, geen wifi

Daarnaast houdt het slot ook een logboek bij van de keren dat het open ging. Om te checken wat die data zijn, moet je wel in de buurt van het slot staan en een verbinding maken via Bluetooth. Omdat er namelijk geen gebruik wordt gemaakt van wifi, kunnen die gegevens niet doorgestuurd worden.

Het slimme slot van Netatmo zou volgens het bedrijf zelf gebruikt kunnen worden op huidige deursloten. De volledige cilinder van het bestaande deurslot zou namelijk vervangen worden door het Netatmo-slot. Je kan met één sleutel ook verschillende sloten gebruiken.

Vanaf het einde van dit jaar zou het nieuwe slot op de markt moeten zijn. De richtprijs voor Europa zou tussen de 350 en 400 euro liggen. Daarvoor krijg je dan één slot en drie verschillende sleutels. Als je een extra setje van drie sleutels wil, moet je 100 euro betalen.

Gesponsorde artikelen