Nieuw album van Gorillaz: ‘Cracker Island’

Gorillaz, de virtuele band, komt op 24 februari met een achtste studioalbum. ‘Cracker Island’. De tracklijst bestaat uit samenwerkingen met onder andere Tame Impala en Bad Bunny.

De Britse band, Gorillaz, is ondertussen een gevestigde waarde in de muziekwereld. Vrijdag 24 februari komen ze met een nieuw album naar buiten. Naast de muziek is dit een grote marketingstunt. Maar wat kunnen we nu eigenlijk verwachten?

Wie zijn ze?

Gorillaz is een virtuele Britse band en een multimedia-project van Damon Albarn en Jamie Hewlett. De groep werd in 1998 opgericht en kreeg de fictieve personages 2-D, Noodle, Russel Hobbs en Murdoc Niccals als bandleden.

Links: striptekenaar Hewlett; rechts: muzikant Albarn. – Bron: Astrid Stawiarz/Getty Images

Albarn is binnen het project verantwoordelijk voor de muziek. De stijl is een combinatie van hiphopdubdance en rock. Striptekenaar Hewlett houdt zich vooral bezig met het visuele gedeelte en het verhaal rondom de Gorillaz-wereld. 

Het album is een grote marketingstunt

Toen Gorillaz besloot om ‘Cracker Island’ uit te brengen, wou het dit op een andere manier doen. Zo kwam er veel themagerichte marketing bij kijken. In de eerste fase werd de single Cracker uitgebracht. Dat werd gevolgd door onder andere een podcast gehost door één van hun virtuele personages en een pop-up winkel in Australië.

Bij de aankondiging van hun nieuwe album en nieuwe single New Gold kwamen ze met een samenwerking met Smirnoff. Ze brachten limited edition-flessen uit en creëerden een reeks cocktailrecepten.

En hier stopte het nog lang niet. Hun samenwerking met FIFA 23 was een heuse stunt. Ze maken deel uit van de soundtrack en hebben in-game tenues met hun afbeeldingen.

De ene na de andere marketingstunt dus. Maar hoe zit het met de muziek zelf?

‘Cracker Island’

Gorillaz bracht op 22 juni 2022 de eerste single Cracker Island met Thundercat uit. Samen met de release van de single kondigde Gorillaz aan dat de band met een volledig nieuw album zou afkomen. De naam werd aangekondigd als ‘Cracker Island’ samen met de release van de tweede single, New Gold, (met Tame Impala en Bootie Brown).

De derde single, Baby Queen, werd op 30 september uitgebracht op de soundtrack van FIFA 23. De vierde single, Skinny Ape, werd uitgebracht op 8 december. Dit samen met de aankondiging van twee virtuele shows op Times Square in New York en Piccadilly Circus in Londen op 17 en 18 december. De vijfde single, Silent Running (met Adeleye Omotayo) werd uitgebracht op 27 januari 2023.

De verwachtingen liggen hoog

Er bestaat niet zoiets als een “beste” Gorillaz-album. Maar één ding is waar: Albarn (en Gorillaz) worden steeds beter met elke plaat die ze uitbrengen.

Acht albums later is Gorillaz dus nog steeds in staat om een fris, rijk album te produceren dat genres en stemmingen overspant. Ze betrekken zoveel verschillende texturen dat ze een eigen muzikaal universum hebben gecreëerd. Lang leve Gorillaz.

Meer
Lees meer...