“Nutella veroorzaakt helemaal geen ontbossing”: zelfs Greenpeace schiet beschuldigingen Royal af

Ségolène Royal, de Franse minister van Milieu, sloeg serieus de bal mis toen ze op maandag haar bevolking op tv opriep geen Nutella meer te eten. Voor de productie van de choco gebruikt maker Ferrero palmolie en dat oogsten, zorgt voor ontbossing, zei ze. De Italianen konden hier natuurlijk niet mee lachen, en zelfs Greenpeace zegt nu dat ze met haar uitspraken de mist in ging. Ferrero gaat namelijk voorop in de strijd voor duurzamere palmolieproductie.

Als Greenpeace, de groenste aller ngo’s, al zegt dat een bedrijf ten onrechte beschuldigd wordt van niet duurzaam te werken, dan wil dat al wat zeggen. Ferrero, de Italiaanse producent van Nutella, zorgt helemaal niet voor ontbossing door de oogst van palmolie, integendeel. Ferrero is een van de absolute voorvechters van een duurzamere palmolieproductie, en is zelfs lid van de Palm Oil Innovation Group, samen met Greenpeace, een paar andere ngo’s en enkele palmolieproducenten.

Uit de lucht gegrepen

“Het boycotten van dit landbouwproduct zal helemaal niets verhelpen aan de problemen die gepaard gaan met de productie van palmolie”, zegt Greenpeace bij nieuwswebsite Quartz. Het snoert daarmee meteen de mond van Ségolène Royal, die ondertussen haar excuses al aanbood aan de trots van de Italiaanse natie, Ferrero. Waren haar uitspraken dan zo uit de lucht gegrepen? Blijkbaar wel, want Ferrero is één van de meest verantwoordelijke verbruikers van palmolie, zo blijkt.

Naast de steun aan de Palm Oil Innovation Group, hanteert het bedrijf al sinds 2013 zijn eigen Ferrero Palm Oil Charter. Het wil daarmee aangeven dat ze beseffen een voortrekkersrol te moeten spelen in de evolutie naar een milieuvriendelijker palmoliesector. Greenpeace bekijkt Ferrero dan ook als “een van de meest progressieve bedrijven ten aanzien van de palmolieproductie, want het heeft een ambitieus plan om haar bevoorrading te verbeteren”.

De wet-Nutella

Is daarmee nu de kous af? Het zou toch moeten, maar met de Fransen weet je nooit. Het is namelijk al lang niet meer de eerste keer dat ze het aan de stok hebben met Ferrero en Nutella. Ondanks de enorme afname van Nutella in Frankrijk (26 procent van de wereldmarkt), probeerde de Franse regering al in 2011 de zogenaamde “wet-Nutella” door het parlement te krijgen. Omdat de palmolieproductie volgens hen leidt tot ontbossing en obesitas in de hand werkt, wilden ze palmolie, en dus de geliefde choco, met 300 procent belasten. Het voorstel werd in het parlement wel afgeschoten en verticaal geklasseerd.

Bron: Business Insider
Meer
Lees meer...