Onvoorstelbaar: Zara brengt T-shirt met ‘Jodenster’ uit

Een wit T-shirt met zwarte strepen en een gele ster links, ter hoogte van de borst. Wat zou er toch mis kunnen gaan met zo’n combinatie? Twitter had het meteen gezien, kledingketen Zara kwam zwaar onder vuur te liggen en heeft het T-shirt uit rekken gehaald. 

Een wit shirt met zwarte horizontale strepen en een prominente gele ster. Het doet velen denken aan joodse gevangenen in concentratie kampen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Behalve dan dat de strepen hier horizontaal staan en niet verticaal.

Kledingketen Zara houdt vol dat het ontwerp gebaseerd werd op de kleren van sheriffs uit oude westerns. Dat verklaart zogezegd de ‘bolletjes’ aan de uiteinden van de ster en het feit dat er heel licht ‘Sheriff’ geschreven staat op de ster.

“Wij hebben nooit willen choqueren”, zegt Resi Hoeks, communicatiespecialiste van Zara.

Turkse sneer naar Israël

Het kledingstuk werd ontworpen in Spanje en geproduceerd in Turkije. Bepaalde joodse groeperingen zien er een sneer van de Turkse premier Erdogan in naar Israël. Het shirt was te koop in Zara’s Israëlische, Franse, Zweedse en Albanese onlinewinkels. Eerder werd het in Groot-Brittannië al uit de rekken gehaald na klachten.

Het is niet de eerste keer dat Zara een dergelijke misstap begaat: in 2007 kwam het bedrijf in opspraak nadat het een handtas bedrukt met swastika’s uitbracht. Die werden in Azië geproduceerd, waar “swastika’s een positieve betekenis hebben”. 

De reacties op Twitter waren verschroeiend:

Meer
Lees meer...