Juni 2020 evenaart juni 2019 als warmste junimaand ooit in Siberië

Juni 2020 evenaart juni 2019 als warmste junimaand ooit. Dat blijkt uit onderzoeksresultaten van de Copernicusdienst voor klimaatverandering. Het Europese agentschap waarschuwde daarnaast voor de extreme temperaturen en bosbranden in Siberië.

De gemiddelde temperatuur in Siberië lag in juni op sommige plekken 10 graden hoger dan de normale temperatuur voor die maand. Over het hele poolgebied lag de gemiddelde temperatuur meer dan 5 graden boven de normale waarde. Bovendien was het meer dan een graad warmer dan in 2018 en 2019.

Oorzaken

De extreme temperatuur is te wijten aan meerdere oorzaken. Er is een verband met veranderde windpatronen, de geringe hoeveelheid sneeuw en de vochtigheid van het grondoppervlak. Doordat er minder sneeuw ligt, is de bodem droger en dus meer vatbaar voor branden in het gebied.

bosbranden Siberië
Bosbranden in Siberië vorig jaar. (ISOPIX)

“De cijfers zijn zorgwekkend”, zegt de directeur van Copernicus, Carlo Buontempo. “Siberië en de poolcirkel in het algemeen hebben grote schommelingen van jaar tot jaar en hebben al eerder andere relatief warme junimaanden gekend. Wat zorgwekkend is, is dat de Noordpool sneller opwarmt dan de rest van de wereld”.

Enorme hitte in arctische gebieden

Op 20 juni werd een maximumtemperatuur van 38°C gemeten in een meetstation in Verchojansk, een mogelijk record voor de noordpoolcirkel. De Wereld Meteorologische Organisatie moet de meting nog bevestigen. Verchojansk is een stad van extreme temperatuurverschillen: op het einde van de negentiende eeuw werd er tijdens de winter eens een minimumtemperatuur van -67,8°C gemeten.

bosbranden Siberië hitte
(ISOPIX)

Copernicus stelde daarnaast ook een toename van bosbranden en hun intensiteit vast in het noordoosten van Siberië, en in mindere mate in Alaska en het Canadese territorium Yukon. Volgens Copernicus hebben de immense branden voor een uitstoot van 59 megaton CO2 in de atmosfeer gezorgd, vergeleken met 53 megaton in juni 2019. Gezien de huidige hitte en droogte lijkt de situatie bovendien niet meteen te zullen verbeteren, vrezen de experts.

Meer
Lees meer...