Slechte adem? Dan moet je deze dingen niet eten

Slechte adem? Dan moet je deze dingen niet eten

Ongeveer één op vier Britten heeft last van een slechte adem. En hoewel je het zelf niet altijd merkt, kan het heel onaangenaam zijn voor je gesprekspartners en kan het sociale relaties in de weg staan. Dr. Harold Katz geeft meer tekst en uitleg bij de oorzaken van een slechte adem en wat je eraan kan doen.

Dr. Harold Katz is naast tandarts en bacterioloog, oprichter van The Breath Company. “Een slechte adem, of halitose, is de aanwezigheid van een stinkende geur die uit de mondholte komt. Helaas is een slechte adem een veelvoorkomende klacht. Naar schatting lijden één op de vier mensen in het Verenigde Koninkrijk aan de aandoening,” verduidelijkt hij aan de beautywebsite Get The Gloss.

Hoe weet je of jij een slechte adem hebt?

In tegenstelling tot wat je denkt, kan je je eigen adem niet ruiken door even in je handen te ademen. “Je lichaam zit zo in elkaar dat je je eigen geur niet kan onderscheiden. Je zintuigen wennen immers aan de geur van je eigen adem. Dat proces noemen we acclimatisering. Het helpt ons om vreemde geuren snel op te merken zonder te worden afgeleid door onze eigen geuren,” verduidelijkt Katz.

Hoe kan je dan toch nagaan of je slechte adem hebt? De eerste mogelijke test die je kan doen is deze met een watje. Je veegt ermee over je tong. Merk je nu dat het watje een beetje stinkt en een beetje geel ziet? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk een verhoogde sulfideproductie, wat zorgt voor een slechte adem.

Een andere mogelijkheid is even likken aan de achterkant van je hand. Vervolgens laat je het drogen voor vijf tot tien seconden en ruikt eraan. Je kan dit ook doen met een flosdraad. Op die manier kom je te weten hoe anderen je adem ruiken.

Tenslotte kan je ook veel zien aan de kleur van je tong. Ga voor de spiegel staan en steek je tong zo ver mogelijk uit. Als je achteraan een witte kleur bemerkt, dan heb je waarschijnlijk een slechte adem.

De oorzaken

Orale hygiëne heeft niet direct een verband met een slechte adem. “Iedereen kan een slechte adem hebben, zelfs fervente flossers en tandenpoetsfreaks. Het heeft meer te maken met welke voeding je eet, welke medicatie je neemt en je lifestyle,” zegt Katz.

Er zijn verschillende oorzaken van halitose. De meest voorkomende is een droge mond. Dat kan worden versterkt door roken, alcohol of snurken. Ook bepaalde sterk geurende voedingsmiddelen, zoals ajuinen en look, kunnen zorgen voor een slechte adem. Daarnaast kan ziekte zorgen voor een minder frisse mond.

Hormonen zijn ook een factor. Zwangere vrouwen of vrouwen die de anticonceptiepil nemen, kunnen last hebben een droge mond, en dus van een slechte adem.

iStock

Producten die je moet vermijden

Andere voedingsmiddelen die ervoor zorgen dat je een slechte adem krijgt, zijn melkproducten, vlees, vis, uien, look, geraffineerde suiker, koffie en sap. “Halitose kan worden verergerd door bepaalde voedingsmiddelen zoals uien en knoflook omdat ze stinkende zwavelverbindingen bevatten. Zuivelproducten, vlees en vis zijn rijk aan dichte eiwitten die, net als geraffineerde en verwerkte suikers, de voedingsbodem vormen voor sulfideproducerende bacteriën. Koffie en sappen kunnen aan dit probleem bijdragen omdat ze zuur zijn en deze bacteriën een ideale broedomgeving geven,” legt Katz uit.

Dr. Katz wijst er bovendien op dat niet alle soorten mondwater een oplossing kunnen bieden voor een slechte adem. Mondspoelingen op basis van alcohol kunnen zelfs het probleem verergeren. Zij drogen namelijk de mond uit en maskeren enkel de vieze geur.

Wat moet je dan wel eten?

Natuurlijk is niet alle voeding slecht voor je adem. Vezelrijke voeding helpt halitose te voorkomen. Verse producten bevatten bovendien veel vitamines en mineralen die je tanden sterk maken. Vruchten en groenten met een hoog vitamine C-gehalte helpen ook om de tandplak in je mond te verminderen en de gezondheid van het tandvlees te bevorderen. Omdat deze voedingsmiddelen een hoog watergehalte hebben, bevorderen ze de speekselproductie in de mond, wat de kans op een slechte adem vermindert. Vooral appels, selderij en wortels blijken goed voor je tanden. Zij verwijderen tandplak en poetsen dus als het ware je tanden.

Daarnaast is hydratatie belangrijk. Het is niet alleen belangrijk voor je huid dat je voldoende water drinkt, maar ook voor je adem. Geen zin om altijd water te drinken? Dan kan je misschien eens kiezen voor groene of zwarte thee. Deze dranken zorgen ervoor dat je minder sulfide gaat produceren en dat je adem dus beter wordt.

iStock
Giphy

Gesponsorde artikelen