Supermarkt neemt schitterend initiatief voor klanten met autisme: een uurtje in stilte shoppen

Als je ooit in Groot-Brittannië bent geweest, heb je waarschijnlijk al wel eens een Asda-supermarkt gezien. Een grote winkel met een uitgebreid arsenaal en regelmatig deals om wat geld te besparen. Nu doet een filiaal in Manchester er nog een schepje bovenop in hun liefdadigheid: ze lassen een ‘stil uurtje’ in zodat shoppers met autisme rustig hun inkopen kunnen doen. 

Supermarkten zijn een drukke bedoening. Niet alleen zijn er veel mensen op dezelfde plek die allemaal zo snel mogelijk weer naar buiten willen, maar het is ook heel luid. En dat merken mensen die lijden aan autisme vaak nog het meest. Mensen met autisme zijn namelijk vaak gevoeliger voor prikkels zoals licht of geluid en hebben moeite om achtergrondgeluid uit te bannen.

Toen winkelmanager Simon Lea van een Asda-supermarkt in Cheetham Hill (Manchester) een jongetje met autisme een uitbarsting zag krijgen, bedacht hij dat hij iets zou moeten doen om te helpen.

Een oproep op Facebook

Lea is met zijn collega’s gaan praten over het voorval en wat ze zouden kunnen doen om het voor mensen met een aandoening aangenamer te maken in de winkel. “Zes maanden geleden zou ik nog gezegd hebben ‘hou je kind onder controle’ terwijl ik zelf ook kinderen heb. Maar het spreken met mensen met autisme of een handicap heeft me geholpen om na te denken hoe ik de winkel kan verbeteren.”

Hij riep ook via Facebook mensen op om hem te helpen: “Als je iemand kent met autisme of andere aandoeningen die me wil helpen, wordt dat enorm geapprecieerd.” Hij heeft ook informatie gehaald bij een vereniging die zich inzet voor autisme en met collega’s die autisme of kinderen met autisme hebben. Hij heeft duidelijk zijn research gedaan.

‘Stil uurtje’ op zaterdagochtend

Om 8:00 uur zaterdagochtend, een uurtje voor de winkel normaal gezien opengaat, zal het een uur muisstil winkelen zijn. “Als je de winkel binnenkomt, zal je een speld kunnen horen vallen. Dat is het plan,” zegt Lea. Roltrappen gaan uit, achtergrondmuziek wordt afgezet en tv-schermen zullen ook uitstaan. Klanten met een aandoening of handicap krijgen ook een map van de winkel met afbeeldingen in plaats van woorden. Volgende week proberen ze de nieuwe regeling voor het eerst uit op en ze hebben er een goed gevoel bij.

Lea wil het niet beperken tot enkel mensen met autisme, zei hij tegen de krant Manchester Evening News (M.E.N.): “Ik heb zelf meerdere jaren last gehad van een angststoornis. Ik haatte het om naar drukke winkels te moeten. Er zijn heel veel mensen die mentale problemen hebben, heel veel mensen die er niet over praten. We hebben veel klanten met een handicap en we willen de winkel beter maken voor hen.”

Enorm positief onthaald

De post kreeg op Facebook te maken met een vloedgolf van steun voor het initiatief. Een woordvoerder voor Asda zei tegen Mashable dat ze “het gingen opvolgen om te kijken of het interessant is om ook op de andere winkels toe te passen.”

Bronnen: The Huffington Post, Mashable, M.E.N.
Meer
Lees meer...