Tesla laat Bitcoin vallen als betalingsmiddel: cryptoprijs duikt diepte in

Vandaag kondigden Tesla en CEO Elon Musk aan dat ze stoppen met het accepteren van BTC als betaling voor hun voertuigen. Dit vanwege een bezorgdheid over het “snel toenemende gebruik van fossiele brandstoffen voor Bitcoin-mijnbouw en transacties, vooral steenkool.” Als reactie op het nieuws verloor Bitcoin 15 procent aan waarde in minder dan drie uur tijd.

Musk heeft het weer eens gedaan: met één simpele tweet wist hij de koers van een munt te manipuleren.

‘Fear and Greed’

Bitcoin is op het moment van schrijven nog 50.518 dollar (zo’n 42.000 euro) waard. De digitale munt is 11 procent in waarde gedaald (direct na de aankondiging was dat nog 15 procent). Voor de rest van de cryptomarkt vallen ook allemaal rode cijfers op te tekenen. 

De ‘Fear & Greed Index’ van Bitcoin is eveneens spectaculair gekeerd; van een ‘hebzuchtige’ score van 68 gisteren, naar een ‘angstige’ score van slechts 31 vandaag.

bron: alternative.me

Pump and dump

De beslissing van Tesla eind maart om BTC te accepteren als betaalmiddel werd gezien als een belangrijke factor in Bitcoin’s meest recente waardepiek van 65.000 dollar (zo’n 54.000 euro) midden april.

Door de bloedrode cryptomarkt vandaag krijgen critici het “op de heupen van de nonchalante houding van de Tesla-CEO ten opzichte van de dramatische effecten die zijn woorden en daden kunnen hebben op de sector”, schrijft cryptosite Cointelegraph. Veel teleurgestelde Bitcoiners beschuldigen Musk er nu van een gewiekste maar uiteindelijk ordinaire ‘pump and dump’ te hebben uitgevoerd.

Zo liet crypto trader Dave Portnoy in een ‘noodpersconferentie’ optekenen dat Musk “gewoon probeerde Bitcoin te tanken”. Hij zei nog het volgende: “Musk heeft aan de hendels getrokken als de Tovenaar van Oz (…), en iedereen volgt zijn elke beweging – hij stuurt Dogecoin omhoog, hij stuurt Bitcoin omlaag, dit is onzin (…) Elon, je hebt verantwoordelijkheid wanneer je de ene seconde zegt iets te kopen, en de volgende seconde niet – dat is spelen met de toekomst van mensen en hun fortuinen.”

Concluderend: “Hoe kun je met jezelf leven?”

Ook Adrian Przelozny, CEO van Australische cryptocurrency exchange Independent Reserve vertelde aan Cointelegraph dat hij teleurgesteld was. Maar: “We hebben echter gezien dat Bitcoin door de jaren heen allerlei slechte pers heeft gekregen, zoals regeringen die het gebruik ervan verboden. En ondanks dat heeft Bitcoin zich altijd hersteld en is het gegroeid naar nieuwe hoogtepunten”, zei hij.

“Op de lange termijn ben ik nog steeds erg bullish op Bitcoin”, besluit Przelozny.

Kopen op de dip?

Anderen zien echter kansen. Zo raden crypto-analisten met veel volgers op Twitter aan om te “kopen op de dip”.

Een dip is een snelle afname in de waarde van een cryptovaluta. Hier kunt u slim op inspelen door een munt te kopen in een dip en te verkopen bij de volgende top. Deze strategie wordt ook wel ‘Buy the dip’ genoemd.

Tesla zal overigens haar Bitcoins niet verkopen. Ook Musk zegt nog steeds te geloven dat cryptovaluta’s een goed idee zijn met een veelbelovende toekomst, maar dit mag volgens hem niet ten koste gaan van het milieu. 

Lees ook: 3 redenen waarom de Bitcoin -even- niet meer naar de 60.000 dollar klimt

(jvdh)

Meer
Lees meer...