Binnenkort kan je binnen de tien seconden geld overschrijven naar een andere EU-lidstaat

Het Europees Parlement heeft een akkoord bereikt over een verordening die de banken verplicht om overschrijvingen in euro vrijwel onmiddellijk te verwerken. Het is de bedoeling dat je binnen de tien seconden geld kunt overmaken naar eender welke lidstaat van de Europese Unie.

Waarom is dit belangrijk?

Veel banken in ons land bieden vandaag al instant overschrijvingen aan. Bij sommige speler is die dienstverlening gratis en bij anderen moet je daarvoor betalen. Voorts is het niet bij alle banken mogelijk om per direct geld over te schrijven naar een buitenlandse rekening. Een Europese verordening moet daar nu dus verandering in brengen.


In het nieuws: De Europese parlementsleden hebben het licht op groen gezet voor een regelgeving die ervoor moet zorgen dat overgeschreven bedragen onmiddellijk op de bankrekeningen van particuliere klanten en bedrijven in de hele EU terechtkomen.

  • “Het doel van de nieuwe verordening is ervoor te zorgen dat particuliere klanten en bedrijven niet hoeven te wachten op hun geld, en om de veiligheid van overschrijvingen te vergroten”, laat Michiel Hoogeveen, lid van het Europees Parlement, weten.
  • Er wordt verwacht dat een betaling direct wordt uitgevoerd, ongeacht de dag of het uur. Het geld moet binnen tien seconden op de rekening van de ontvanger staan. De betaler moet binnen tien seconden worden geïnformeerd of het geld al dan niet bij de beoogde ontvanger is aangekomen.
  • Lidstaten waarvan de munteenheid niet de euro is, moeten na een langere overgangsperiode ook de regels toepassen, in gevallen waar de betalingsdienstaanbieders al reguliere overschrijvingen in euro aanbieden.
  • De EU-lidstaten krijgen twaalf maanden tijd om de verordening te implementeren.

Ook dit nog: De kosten die door een betalingsdienstaanbieder worden aangerekend voor instant betalingen in euro kunnen niet hoger zijn dan de kosten die worden aangerekend voor een “niet-instant” overschrijving in euro.

Veel aandacht voor veiligheid

Details: Om het vertrouwen van consumenten, organisaties en bedrijven in deze grensoverschrijdende transacties te versterken, legt de EU strikte regels op aan de banken en de andere betalingsdienstaanbieders.

  • Om te beginnen moeten de betalingsdienstaanbieders beschikken over robuuste en geactualiseerde fraudedetectie- en preventiemaatregelen. Zo kunnen ze voorkomen dat overboekingen als gevolg van fraude of fouten naar de verkeerde rekening gaan.
    • De aanbieders moeten onder meer binnen tien seconden nagaan dat het door de betaler opgegeven bankrekening­nummer (IBAN) strookt met de naam van de begunstigde. 
  • Als extra bescherming tegen fraude moeten de betalingsdienstaanbieders hun klanten toestaan een maximumbedrag in te stellen voor directe overboekingen in euro, dat ze eenvoudig kunnen wijzigen vóór de volgende overboeking.
  • Als een aanbieder de fraudepreventieplichten niet nakomt en dat financiële schade tot gevolg heeft, kan een klant volgens de nieuwe regels een schadevergoeding eisen van de dienstverlener.

In de marge: De bankenfederatie Febelfin merkt tegenover het persagentschap Belga op dat instant overschrijvingen al redelijk ingeburgerd zijn in ons land.

  • Volgens de koepel van de financiële sector gebeurt vandaag ruim 21 procent van alle individuele overschrijvingen onmiddellijk. De optie wordt wel nog frequenter gebruikt voor binnenlandse transacties dan voor grensoverschrijdende, maar die zijn beduidend sterker aan het toenemen.
Meer
Lees meer...