Van Peteghem: “Met de fiscale hervorming wil ik in de eerste plaats meer mensen aan het werk krijgen”

Vincent Van Peteghem (CD&V), minister van Financiën, wil met zijn fiscale hervormingsplannen meer mensen motiveren om aan de slag te gaan. “Een hoger nettoloon moet werken aantrekkelijker maken”, zegt hij tegenover onze redactie.


Beluister hier het volledige gesprek met Vincent Van Peteghem


In het nieuws: Van Peteghem heeft donderdag zijn fiscaal hervormingsplan voorgesteld. De minister wil dat werken meer loont. Concreet moet iedere Belg die werkt minstens 835 euro netto per jaar meer overhouden.

  • “De voornaamste doelstelling van de hervorming is om de tewerkstellingsgraad naar omhoog te krijgen”, zegt hij tegenover The Morning Drive van Business AM. “Het verschil tussen werken en niet werken moet groter worden.”
    • Hij wil dat bereiken door de belastingvrije som te verhogen van 10.160 euro naar 13.500 euro.
    • Voorts is het de bedoeling om de belastingschijven zodanig aan te passen dat mensen mindere snel in de hoogste schijf van 50 procent terechtkomen.
    • Tot slot staat er in het plan van Van Peteghem dat de werkbonus, die het nettoloon van werknemers met een laag inkomen verhoogt met een bonus, wordt uitgebreid zodat ook bij promotie het verschil tussen werken en niet werken groot blijft.

Aanpassing btw-stelsel

Btw-verhogingen: Het gaat wel om een budgetneutrale operatie, wat dus betekent dat er ook enkele belastingen worden verhoogd. Zo wil Van Peteghem de btw harmoniseren. “Internationale instellingen en nationale experten pleiten al langer voor een verschuiving van de lasten op arbeid naar die op consumptie”, klinkt het.

  • Er komt één verlaagd btw-tarief van 9 procent in plaats van 6 of 12 procent. Sommige producten worden dus duurder, andere goedkoper. De btw op renovaties zou bijvoorbeeld stijgen van 6 naar 9 procent.
  • “In sommige gevallen wordt de btw gereduceerd tot 0 procent. Denk bijvoorbeeld aan fruit en groenten”, voegt de minister eraan toe. “Bovendien sleutelen we niet aan de btw op gas en elektriciteit. Die blijft 6 procent.”

Verdere hervormingen: Van Peteghem besluit dat met zijn voorstel een eerste stap gezet wordt richting een ingrijpende fiscale hervorming. “Als we er met deze regering niet in slagen om dit voorstel te realiseren, zal het opnieuw enkele jaren duren alvorens we opnieuw werk kunnen maken van een ingrijpende fiscale hervorming”, aldus de minister.

Het volledige voorstel is hier na te lezen.

Meer
Lees meer...