Nieuwe technologie en zo veel meer betaalmethodes, maar waar ligt nu precies het verschil?

In een online wereld waar we alsmaar meer aankopen doen, krijgen we vaak een lijst te zien van een heleboel betaalmethodes. Maar welke kies je er nu best uit? En waar ligt het verschil? Spaargids.be zocht het uit.

We hebben allemaal wel eens een online aankoop verricht. In de afgelopen jaren wellicht een pak meer omwille van de harde coronalockdowns waarmee de hele wereld te kampen kreeg. Vaak heb je dan de keuze tussen verschillende betaalmethodes; Bancontact, Mastercard en Visa, maar ook andere online betaaldiensten als PayPal en Skrill zijn tegenwoordig terug te vinden in die lijst.

Erg veel doet het er niet toe. We willen gewoon dat de aankoop wordt voltooid en we ons pakketje in goede staat thuis aan de deur krijgen. Toch zijn er een aantal verschillen tussen de verschillende betaalmethodes die vaak online terug te vinden zijn.

De meest gekende

Met Bancontact betaal je met je gewone bankkaart of met je banking-app. Daarbij zal het bedrag meteen van je rekening gaan. Simpel en efficiënt.

Visa en Mastercard: zij verzamelen alle betalingen en maken vervolgens maandelijks de berekening. Afhankelijk van eerstvolgende datum, heb je dus enkele dagen tot weken krediet, dito de benaming ‘kredietkaart’. Nadelig aan deze betaalmethode is dat je het gevaar loopt de kaart kwijt te spelen. Er is namelijk weinig beveiliging aan verbonden om vervolgens een aankoop te verrichten. Ook zal de kredietverstrekker extra kosten aanrekenen indien er niet tijdig wordt betaald.

Niet slecht voor “één van de slechtste businessmodellen ooit”

PayPal is een van de ‘nieuwere’ spelers binnen de markt. De online betaalservice bestaat immers al sinds 2000, maar kent de jongste jaren exponentieel succes en is zo goed als overal geïntegreerd in e-webshops.

Bij PayPal volstaat het om je slechts in te loggen met e-mailadres en wachtwoord en vervolgens op ‘betalen’ te drukken. Doordat de verrichting door PayPal gebeurt, krijgt de verkoper van de website waarop je iets koopt geen toegang tot je bankgegevens. Alle informatie wordt versleuteld.

Om gebruik te maken van de online betaaldienst, hoef je slechts eenmalig je debet- of kredietkaart te koppelen aan je account. Daarnaast kan je ook handmatig geld opladen.

PayPal rekent geen servicekosten aan en is dus volledig gratis. Toch als je in euro koopt. Voor aankopen met een andere valuta, rekent PayPal wel een commissie bovenop de wisselkoers aan. Paypal rekent sinds 2020 wel een extra vergoeding van 10 euro (of het resterende saldo op de rekening als dat bedrag lager ligt) aan voor een inactieve rekening.

Bovendien biedt het online betaalplatform ook een aankoopbescherming aan. Dat houdt in dat wanneer je slachtoffer bent van phishing en niets hebt ontvangen, je je geld kan terugvragen.

Fun fact: PayPal werd in het jaar 2000 opgericht toen – intussen de rijkste man op aarde – Elon Musk het besloot de bedrijven X.com en Confinity te fuseren. Twee jaar later verkocht hij samen met zijn partners het online betaalplatform aan e-Bay in een deal voor 1.5 miljard dollar. Maar PayPal kende niet altijd evenveel succes: in 1999 werd de online betaalservice door het befaamde TIME magazine omschreven als “één van de slechtste businessmodellen ooit”.

(ns)

Meer
Lees meer...