3 miljard dollar: VS maken militair steunpakket van recordformaat vrij voor Oekraïne

Vrijdag heeft de Amerikaanse president Joe Biden zijn handtekening gezet onder een nieuw militair steunpakket aan Oekraïne, ter waarde van 2,85 miljard dollar op de korte termijn. Daarnaast volgt ook steun voor de langere termijn, en steun aan de Europese bondgenoten.

Waarom is dit belangrijk?

Rekening houdend met de militaire steun aan Oekraïne, lopen de Verenigde Staten alsmaar verder uit op de bondgenoten. Door Oekraïne zo goed mogelijk te steunen in de oorlog tegen Rusland, wordt een oorlog tussen de twee grootmachten zelf uitgesteld, of zelfs onmogelijk gemaakt.

De essentie: 2,85 miljard dollar aan nieuw oorlogsmateriaal. Daarmee kan Oekraïne wel wat.

  • De belangrijkste levering was die van 50 M2A2 50 Bradley’s, infanteriegevechtsvoertuigen, die hun strepen verdienden in Irak en Syrië. De levering werd eerder al bevestigd door Biden, die op een persconferentie aangaf dat de levering van Bradley’s “op tafel” lagen. Met de voertuigen worden ook 500 antitankraketten en 250.000 kogels meegeleverd.
  • Naast de Bradley’s leveren de Amerikanen nog 288 pantservoertuigen: 100 M113-personenvervoerders, vijftig pantservoertuigen die bestand zijn tegen landmijnen, en 138 Humvee-jeeps.
  • Ook de Oekraïense artillerietroepen krijgen nieuw materiaal. De VS leveren 18 M109 Paladin-houwitsers en 36 houwitsers die moeten worden voortgetrokken. Met de kanonnen komen ook enkele duizenden artilleriegranaten.
  • “Oekraïne heeft nu pantservoertuigen nodig, Duitsland, Frankrijk, Nederland en de VS leveren die nu”, zei Laura Cooper, die werkt als adviseur voor de Amerikaanse onderminister voor Defensie voor Rusland, Oekraïne en Eurazië.
  • Daarnaast leverden de VS ook nog RIM-7-luchtdoelraketten, 4.000 Zuni-raketten voor gevechtsvliegtuigen, 10.000 mortiergranaten en een onbepaalde hoeveelheid wapens en beschermingsuitrustingen voor de landmacht.

Zoals Cooper zei: Ook vanuit Europa worden heel wat pantservoertuigen geleverd. Frankrijk stuurt zelfs tanks.

  • Woensdag maakte de Franse president Emmanuel Macron, na een telefoongesprek met zijn Oekraïense tegenhanger Volodymyr Zelenksy, bekend dat Frankrijk nieuwe voertuigen zou sturen naar het belegerde land. Het gaat hierbij om enkele AMX-10 RC-tanks en twintig ACMAT Bastion-pantserinfanterievoertuigen.
  • Ook Turkije voerde zijn steun op en leverde 150 BMC Kirpi-voertuigen. Deze zijn ontworpen als troepenverplaatsers, en zijn bestand tegen landmijnen en andere explosieven. De eerste vijftig exemplaren zouden al geleverd zijn, een tweede batch met 42 eenheden zou onderweg zijn.
  • Vrijdag volgde ook Duitsland; bondskanselier Olaf Scholz maakte bekend dat zijn land in het eerste kwartaal van 2023 veertig Marder-gevechtsvoertuigen zou leveren. Regeringswoordvoerder Steffen Hebestreit voegde er later aan toe dat het land ook een Patriot-luchtafweersysteem zou sturen.
  • De Marders zullen echter niet zomaar naar Oekraïne gaan. Oekraïense soldaten krijgen in Duitsland acht weken training om met de toestellen te leren werken, zo verklaarde Hebestreit. Robert Habeck, de vicekanselier, zei later dat Duitsland zelfs zijn volledige voorraad Marders (naar schatting bijna 400 voertuigen) zou kunnen leveren. Duitsland zelf beschikt met de Puma al over een opvolger.
Meer
Lees meer...