Vuurwapengeweld in VS bereikt nieuw triest record. Elke dag sterven nu gemiddeld 133 Amerikanen door een kogel

Volgens nieuwe cijfers van het Johns Hopkins Center for Gun Violence Solutions waren er in 2021 48.832 vuurwapengerelateerde sterfgevallen in de Verenigde Staten. Dat zijn er gemiddeld 133 per dag. Moorden en zelfmoorden met vuurwapens, die in 2020, het eerste jaar van de pandemie, een enorme vlucht namen, bleven stijgen in 2021 en bereikten de hoogste cijfers in drie decennia, meldde vorige week al het Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Vuurwapens veroorzaakten in 2021 47.286 doden door moord en zelfmoord, tegen 43.675 in 2020, volgens het onderzoek van het CDC. Het aantal vuurwapengerelateerde moorden en zelfmoorden steeg vorig jaar elk met 8,3 procent volgens de cijfers van de CDC.

Volgens de analyse van het Johns Hopkins-centrum steeg tussen 2019 en 2021 het aantal moorden waarbij vuurwapens betrokken waren met 45%, terwijl moorden waarbij geen vuurwapens betrokken waren, met “slechts” 6% toenam. Terwijl vuurwapengerelateerde zelfmoorden met 10% toenamen in de periode van twee jaar volgens het centrum, daalden zelfmoorden op andere manieren met ongeveer 8%.

De toename van het aantal doden door vuurwapens loopt parallel met de verkoop van die wapens

De toename van het aantal doden door vuurwapens loopt parallel met de verkoop van die wapens, die de sinds 2020 is gestegen. Het aantal doden door vuurwapens steeg in 2021 zowel bij mannen als bij vrouwen, hoewel mannen nog steeds de meerderheid vormen van de vuurwapengerelateerde slachtoffers en zelfmoorden. Jongeren van 25 tot 44 jaar hadden de meeste kans om met een vuurwapen om het leven te komen.

De stijging is het grootst in zwarte en Latijns-Amerikaanse gemeenschappen. Het aantal moorden met vuurwapens onder zwarte jongeren en jongvolwassenen was in 2020 al 20 keer hoger dan onder blanke jongeren. In 2021 werd de kloof groter: het aantal moorden met vuurwapens onder zwarte jongeren is nu bijna 25 keer zo hoog. Over alle leeftijden genomen hebben zwarte en Latijns-Amerikaanse Amerikanen respectievelijk 13,7 en 2,4 keer meer kans dan een blanke Amerikaan om te overlijden door een vuurwapen.

Meer
Lees meer...