Waarom wolven doden om vee te beschermen niet werkt

Bij zijn zoektocht naar voedsel doodt de wolf al eens een paar veedieren. Boeren zijn ze daarom liever kwijt dan rijk en schieten ze neer. De logische oplossing? Niet echt want dat heeft net een averechts effect: het zorgt er gek genoeg voor dat er alleen maar meer vee wordt gedood. 

Als een wolf gespot wordt in de buurt van een boerderij is de kans groot dat de boer zijn geweer bovenhaalt. Het is een te begrijpen reactie, ze willen hun veedieren (en dus hun inkomen) beschermen. Maar wolven doden zorgt er alleen voor dat de boeren meer vee verliezen. Per dode wolf wordt het jaar nadien 4 procent meer vee en schapen gedood. Waar 20 wolven werden gedood, verdubbelde dat aantal. Dat bleek uit een studie van het Public Library of Science

Waarom dit precies gebeurt is nog niet zeker, maar er zijn wel theorieën. Elke wolvenroedel wordt geleid door een mannelijke en vrouwelijke alfa, die ook als ‘kweekpaar’ gelden. Als een van de twee gedood wordt (wat vaak voorkomt) kan de roedel uiteen vallen en ontstaan er meerdere kweekparen. Zo worden meer wolven geboren. Dat gebeurt zelfs als een wolf die geen alfa is wordt gedood. 

Deze theorie wordt gestaafd door observatie in nationale parken. In deze parken wordt niet gejaagd en zijn roedels groot en complex, met wolven van verschillende leeftijden. Buiten de parken zijn het vaak alleen de ouders en hun pups.

Een andere nuance is dat de wolf voor maar weinig dode veedieren verantwoordelijk is. Voor elke 1.000 veedieren die verloren gaan, zijn wolven verantwoordelijk voor 1 tot 6 dode dieren.

Andere oplossingen

De enige manier om het verlies van veedieren te vermijden is door grote aantallen wolven te doden. Maar dat is natuurlijk geen optie. Daarbij moet rekening gehouden worden met de aantallen. Daarbij zijn er een heleboel wolfvriendelijke oplossingen zoals hekken, alarmsystemen, waakhonden en niet-dodelijke munitie.

De vos heeft een soortgelijk overlevingsmechanisme. Wanneer er in een bepaalde omgeving minder vossen voorkomen, zullen de overgeblevenen meer jongen krijgen om het aantal aan te vullen. Ook bij hen heeft neerschieten dus een averechts effect. 

De wolf staat nog niet op de lijst van bedreigde diersoorten, maar dat zal misschien niet lang meer duren. In Canada, de Verenigde Staten en Alaska wonen nog het grootst aantal wolven in het wild

Bron: The Dodo, National Geographic
Meer
Lees meer...