We willen geen paniek maar: “Mogelijk zwaarste griepepidemie in jaren op komst”

We willen geen paniek maar: “Mogelijk zwaarste griepepidemie in jaren op komst”

De winter is op komst en die brengt dikwijls vervelende kwaaltjes met zich mee. Zo ook dit jaar. De griep zit er weer aan te komen, en die zou dit jaar zwaarder zijn dan ooit.

Volgens specialisten zouden we dit jaar een zware griepepidemie tegemoet gaan die extreem veel mensen ziek zou maken. Vooral zwangere vrouwen, 65-plussers, chronisch zieken en mensen met een verlaagde weerstand lopen extra risico.

De reden van de extreme griep is dat ze in Australië, waar de winter ondertussen achter de rug is, het zwaarste griepseizoen in jaren hebben gehad. “De snelweg van die virussen loopt van Azië naar ons. En daar hebben ze een flink griepseizoen gehad”, zegt viroloog Marc Van Ranst aan het VTM Nieuws. “Het is onmogelijk om exact te voorspellen wanneer het volgende griepseizoen zal starten of wat de ernst van de epidemie gaat zijn, maar soms geeft de griepactiviteit in het zuidelijk halfrond een indicatie over wat er bij ons zal komen.”

Griepvaccin

Om het vervelend kwaaltje een stap voor te blijven, benadrukken specialisten dit jaar extra het belang van vaccins. Volgens hen beschermen we ons te weinig tegen het virus en zeker bij risicogroepen is dat een probleem. “Het gaat niet om méér vaccineren, maar om het bij de juiste mensen te doen. Voor jonge mensen maakt het niet uit wanneer ze zich laten vaccineren, maar oudere mensen met een iets minder goed immuunsysteem wachten beter tot midden november. Als de griep dan ietsje later is, blijven ze beschermd”, voegt Van Ranst er nog aan toe. Voor alle duidelijkheid: een vaccin is geen garantie een grieploze winter, maar de kans dat je het krijgt, verkleint aanzienlijk.

Specialisten raden bovendien ook zorgverleners aan om zich te laten vaccineren, omdat ze de griep kunnen doorgeven en zo ook risicogroepen kunnen blootstellen aan het virus. Voor de prijs moet je het alleszins niet laten: een griepvaccin kost ongeveer tien euro, afhankelijk van je ziekenfonds.

Gesponsorde artikelen