Welke nieuwigheden brengt Android 13 met zich mee?

Terwijl sommige gebruikers nog wachten op Android 12, trekt Android 13 al alle aandacht naar zich toe. Dit is wat we weten over de nieuwe update op basis van gelekte informatie.

Android 13 heeft van Google de codenaam Tiramisu gekregen. De techgigant staat erom bekend dat het al zijn OS’n – besturingssystemen in ontwikkeling – vernoemd naar een zoetigheid. Maar net zoals bij de iOS is er al wat informatie gelekt.

De site XDA-Developers is erin geslaagd om de hand te leggen op een onofficiële versie van de volgende grote Android-update. De bron is betrouwbaar, maar dat betekent niet dat alles wat we nu weten ook effectief aanwezig zal zijn in de finale versie van Tiramisu.

Wat weten we al?

  • Verschillende talen per applicatie: met Android 13 zullen tweetaligen of gewoon mensen die een nieuwe taal willen leren, kunnen kiezen voor verschillende displaytalen. Een functie die tegemoet komt aan de wensen van een zeer kleine groep gebruikers. Desalniettemin zullen zij daar zeer tevreden mee zijn.
  • Notificaties zijn (in eerste instantie) uitgeschakeld: de volgende versie van Android moet gebruikers meer gemoedsrust bieden omdat ze zelf kunnen kiezen of ze meldingen al dan niet inschakelen. Toepassingen moeten toestemming vragen om meldingen naar de gebruikers te sturen en weer te geven.
  • Beter batterijbeheer: de update zou een systeem bevatten om de levensduur van de batterij te verbeteren. Apps zouden het systeem moeten vertellen welke taken zij met een bepaalde energiekost willen uitvoeren. Het Android Resource Economy (TARE) systeem zal dan verantwoordelijk zijn voor het toestaan of afwijzen van deze taak, afhankelijk van het batterijniveau.
  • Klokweergave: met de update kunnen gebruikers kiezen waar de klok op hun vergrendelscherm wordt weergegeven. In Android 12 bevindt het zich in het midden van het scherm. De nieuwe update moet gebruikers de optie bieden om de klok te verkleinen of ergens anders op het scherm te plaatsen. Die functie komt mogelijk ook naar de onlangs onthulde nieuwe versie van het OS voor opvouwbare smartphones en tablets, genaamd Android 12L.

Voorlopig lijkt het menu bijzonder licht, maar het beste moet waarschijnlijk nog komen. Nieuwe lekken moeten ons meer vertellen over de andere functies van Android 13 vóór de officiële presentatie, die gepland staat voor het voorjaar van 2022. Het bedrijf uit Mountain View zal Android 13 naar verwachting presenteren tijdens zijn jaarlijkse Google I/O-evenement voor ontwikkelaars.

(ns, bzg)

Meer
Lees meer...