Sieghild Lacoere legt 5 Portugese warm weer-wijnen op de rooster

Portugezen zijn eerlijke mensen, zo gaat dat ook bij het presenteren van hun wijnen. In 85 procent van alle flessen wijn die geproduceerd worden, staat er informatie over de gebruikte wijnrassen op het etiket. Bij het nemen van de proef op de som bij de tasting van 5 verschillende witte wijnen was het inderdaad 5 keer prijs. 100 procent slaagratio op wat er allemaal in de blend aanwezig is. Dat is bijzonder aangenaam. Het geeft het voordeel dat je weet wat je aan het drinken bent en het spaart meteen ook opzoekingswerk en Google searches allerhande om bij te benen.

1. Bons Ventos 2020, Casa Santos Lima

Blend: Arinto, Viosinho, Fernao Pires
Alcoholpercentage: 12,5 procent
Prijs: 4,49 euro

De neus geeft een florale indruk. Lichte honing en witte perzik toetsen maken dat er een extraverte, open wijn zich manifesteert. Ideaal om mee aan het zwembad te hangen denkt mijn gezelschap. We vatten dan ook de koe bij de horens.

De fles omschrijft zich als aromarijk met een fris zuurgehalte naar het einde toe. Nou nee, dat is wat oneer aan de echte smaakbeleving doen. In aanzet kan je nog denken dat er iets ‘feestelijk’ staat te gebeuren, maar dat valt al gauw plat. De eerste vrolijkheid ebt snel weg en laat vooral een bittere nasmaak. Voor 4,5 euro kan je natuurlijk ook niet zoveel verwachten. De wijn is niet in evenwicht. Voor wie geen kenner is: de gasten op een feestje blijven dit doordrinken maar je gasten mag je wel wat meer bieden. Anders dreig je met zatte gasten over te blijven omdat ze de wijn niet al te lang laten nasmaken in de mond wegens toch te bitter en nood aan een nieuwe eerste slok.

2. Altano 2021, Symington

Blend: Viosinho, Malvasia, Arinto, Gouveio, Rabigato, Moscatel, Galego, Loureiro
Alcoholpercentage: 12,5 procent
Prijs: 6,99 euro

Lichtgeel vind ik altijd een fascinerende kleur. Het doet denken aan citroensap en hier is er zelf een licht troebele neiging waar te nemen. Eerder iets wat natuurwijnen zouden prijsgeven. Ook hier een zeer uitgesproken neus maar van een ander kaliber. Grassig, groene tinten, en zeker groene asperges te ontdekken. Zeker frisse zuren aanwezig, maar de groene appel is eerder in de onderlaag van de geuren daar. Het grassige primeert.

In de mond is dit een heel rechttoe rechtaan wijn. Weinig fransjes en overwegend zuren die de mond bespelen. Dit suggereert wel onmiddellijk om lekkers recht uit de zee hierbij te serveren. Liefhebbers van oesters en schaaldieren kunnen hier wel weg mee. Hoewel de wijngaard in de bergen ligt…

In de aanzet is er wel een klein bittertje in de mond aanwezig, maar al heel snel gaat dit overhellen naar veel zuren. Dat is wat te veel van het goeie. Er valt nadien nog weinig te beleven. De afdronk is ook heel kort. Maar dit past in het frame: weinig franjes. Best is om deze wijn ijskoud te serveren.

3. Herdade de Sao Miguel Alentejano 2020, Colheita Seleccionada

Blend: Antao Vez, Arinto, Verdelho, Vigonier
Alcoholpercentage: 12,5 procent
Prijs: 7,99

Strogeel: de kleur doet al vermoeden dat er iets anders te beleven zal zijn dan bij de vorige wijnen. Een zeer rijke neus, de Vigonier is heel scherp aanwezig. Maar dan begint het met bloemen, honingachtige toetsen, iets rijpere appels maar ook weer niet overrijp, nectarines… Veel fruitgeuren, alleen kan ik niet ontkennen dat er ergens een grassige onderlaag in opvalt.

In de mond is dit een bijzonder evenwichtige wijn tussen zuren die fris aanvoelen en honingtoetsen. Ook de lichte bitterflitsen houden het geheel goed in evenwicht. Als je er wat langer van blijft doorproeven, neigt het bittere meer naar boven te komen. Je kan hier best iets bij eten: kip of een witte vis met niet al te veel kruiden. Ik zou durven suggereren om deze niet al te koud te zetten, anders gaan er smaken verloren.

4. Alvarinho 2019, Joao Portugal Ramos

Blend: Vino Verdhe
Alcoholpercentage: 13 procent
Prijs: 10,99

Een weinig uitgesproken neus bij deze wijn vast te stellen. Het is walsen en moeite doen om er iets uit te halen. Maar de moeilijkste dingen zijn vaak de beste of de meest uitdagende. Er zijn lichte florale toetsen en wat steenfruit die aan de oppervlakte tevoorschijn komen. Mogelijks ook een lichte alcoholische geur die iets te sterk aanwezig is.

Maar wat een smaakbeleving. Dit is gewoon lekker. Je kan er weinig op aanmerken en ik ga graag eens op een positief elan verder. Een heel aangename en evenwichtige wijn. Zuren en frisse aangename toetsen die elegant in de mond springen. Dit is ideaal om wat langer op een terras te blijven zitten en goed te genieten van dit glas. Het kost enkele euro’s meer, maar dat is het volledig waard. Een wijn die niet bedriegt! Is dat spannend? Misschien niet, maar ze geeft een solide basis om op te bouwen.

5. Alves Vieira 2021, Alentejano

Blend: Antao Vaz, Fernao Pires, Roupeiro
Alcoholpercentage: 14 procent
Prijs: 10,30 euro

Een zeer uitgesproken aromatische neus! Onmiddellijk bij ruiken aan de kurk komt dit al tot uiting. Honing, nectar, maar niets grassig waar te nemen. Vermoedelijk zal dit in de smaak iets zoeter naar voren brengen.

Op zoek naar zoetzuur… Op het einde blijft een zoetje hangen. Dit is niet overwegend aanwezig, maar in een geheel persoonlijke smaakbeleving vind ik dat voor een frisse zomerwijn wat te prominent aanwezig. Dit is niet wat ik zoek eenmaal ik de zon wil trotseren. Het plakken in de mond voelt ook wat onaangenaam aan. Maar om met een positieve noot af te sluiten: dit is een mooi spel tussen zuren en zoet.

(jvdh)

Meer
Lees meer...