54°C in Koeweit is vrij zeker de warmste temperatuur die ooit (betrouwbaar!) op aarde is gemeten 

Wie vindt dat de zomerhitte hier de voorbije week al ongenadig hard heeft toegeslagen, vertrekt op dit moment best niet richting het Midden-Oosten. Vergeleken met de temperaturen die ze daar moeten doorstaan, zijn wij echt niets gewoon. In het oliestaatje Koeweit steeg het kwik er naar een duizelingwekkende temperatuur van 54°C. Dat is niet alleen de hoogste – betrouwbaar! – gemeten temperatuur in het oostelijk halfrond, maar waarschijnlijk zelfs wereldwijd.

’t Is serieus zweten in het Midden-Oosten deze dagen, want een hittegolf slaat er ongenadig hard toe. In het oliestaatje Koeweit is de zon zo succesvol in haar onverbiddelijkheid dat de kans erin zit dat er daar een wereldwijd record verbroken is.

Het kwik steeg in het weerstation in Mitribah, een meer noordelijk gelegen gebied van Koeweit, afgelopen donderdag namelijk tot 54°C. Dat is niet alleen de hoogste temperatuur die ooit gemeten is in het oostelijk halfrond, maar waarschijnlijk zelfs over de hele wereld.

Death Valley

Officieel is het ultieme wereldwijde hitterecord gemeten op 10 juli 1913 in Death Valley in Californië. Het kwik zou toen tot 56,7°C gestegen zijn.

Maar de accuraatheid van die meting wordt betwist door meteorologen wereldwijd, omdat het materiaal waar toen gebruikt van gemaakt werd om metingen uit te voeren veel minder betrouwbaar is dan de moderne apparatuur.

Christopher Burt, weerhistoricus en meteoroloog bij de Amerikaanse weersite Weather Underground vertelt in de Britse krant Independent dat het record in Death Vally “waarschijnlijk het meest bestudeerde record in de Verenigde Staten is. Het enige dat ik er nog aan kan toevoegen is dat het geen geldige meting is als je naar al het bewijs kijkt.”

Daar stelt hij tegenover dat in Koeweit “de hoogste temperaturen ooit op een betrouwbare manier gemeten zijn.”

Vandaar dat de metingen in het oliestaatje aanspraak maken op de titel van hoogste temperatuur die wereldwijd ooit gemeten is. Jeff Masters, die ook meteoroloog bij de Amerikaanse weersite Weather Underground is, heeft het over een “historische dag” voor Koeweit.

Nek-aan-nekrace

Koeweit ligt trouwens in een nek-aan-nekrace met Irak, want ook daar zijn de temperaturen naar zinderende hoogtes gestegen.

In de Iraakse stad Basra steeg de temperatuur, op dezelfde dag als de recorddag in Koeweit, tot 53,9°C.

Als deze temperatuurmetingen eenmaal gecontroleerd zijn door de World Meteorological Organisation, dan zit de kans er dik in dat dit officieel de twee hoogste temperaturen zijn die ooit zijn gemeten op aarde.

Meer
Lees meer...