Facebook liet externen meeluisteren naar gesprekken van gebruikers: zwakke verdediging van Zuckerberg

Facebook-CEO Mark Zuckerberg
EPA: Facebook-CEO Mark Zuckerberg

Ook Facebook heeft inhuurkrachten ingezet om gebruikers af te luisteren. Meer nog: er werden zelfs volledige audiofragmenten uitgeschreven. Facebook heeft het nieuws bevestigd, maar wijst er wel op dat het er meer dan een week geleden mee opgehouden is.

Het nieuws werd bekend gemaakt door het Amerikaanse persbureau Bloomberg. Google, Apple en Amazon kwamen eerder al onder vuur te liggen, omdat ze medewerkers lieten luisteren naar opnames van gebruikers. Bij Facebook ging het om audioberichten van Messenger-gebruikers. Die werden in opdracht van Facebook omgezet naar tekst.

EPA: Facebook-CEO Mark Zuckerberg

Met toestemming, maar niet voor externen

Het ging wel om audio van gebruikers, die zelf hadden aangegeven dat ze hun geluid in schrift mocht overgezet worden. De inhuurkrachten, die meeluisterden, schreven de spraakberichten niet zelf neer. Zo heeft Facebook een computergestuurde toepassing om spraakberichten automatisch om te zetten in tekst. 

Facebook heeft echter nooit aan zijn gebruikers gemeld dat externen hun gesprekken zouden kunnen beluisteren. Facebook spreekt in zijn gebruiksvoorwaarden over derden als verkopers die “ons bedrijf steunen” door “te analyseren hoe onze producten (Facebook, Messenger, WhatsApp en Instagram, red.) gebruikt worden”, maar er staat niet expliciet in dat die analyse gedaan wordt door mensen, die eigenlijk niet in dienst zijn van Facebook.

De externe krachten die meeluisterden deden dat volgens Facebook enkel om na te gaan of de app goed werkte. De inhuurkrachten van Facebook zouden niet hebben geweten waarvan de opnames kwamen of waarom die neergeschreven moesten worden.

EPA: Facebook-CEO Mark Zuckerberg

Zwakke verdediging van Zuckerberg

Dat Facebook nu van hetzelfde als Amazon en Apple beschuldigd wordt, is opmerkelijk. Zo ontkende CEO Mark Zuckerberg eerder nog dat zijn bedrijf audiofragmenten opnam en verzamelde. De verdediging van Zuckerberg laat dan ook te wensen over. De Facebooktopman benadrukt dat zijn sociale netwerksite “meer dan een week geleden” opgehouden is met de transcripties.

Gesponsorde artikelen