Left Right
scrollTop top

14-jarige schiet 5 gezinsleden dood in Amerikaanse staat Alabama waar je zonder controle vuurwapens mag kopen


© youtube

In de Amerikaanse staat Alabama heeft een 14-jarige zijn vijf gezinsleden vermoord met een vuurwapen. De jongen zit momenteel in een jeugdinstelling en zal wellicht berecht worden als een volwassene, gezien de ernst van de feiten. In Alabama is de wetgeving rond vuurwapens erg soepel. Zo heb je er geen vergunning nodig om een geweer te kopen.

De 14-jarige jongen belde zelf de hulpdiensten na zijn gruweldaden en zei eerst dat hij zich tijdens de schietpartij in de kelder bevond, maar later gaf hij toe de dader te zijn en het geweer langs de weg gegooid te hebben. Dat meldt onder andere de Amerikaanse krant Washington Post.

youtube

Toen de autoriteiten ter plaatsen kwamen, waren drie van de slachtoffers al overleden, twee van hen stierven later in het ziekenhuis. De jongen vermoordde zijn 38-jarige vader, zijn 35-jarige stiefmoeder, zijn 6-jarige broer, zijn 5-jarige zus en zijn broer van amper 6 maanden. Over het motief van de jongen is nog niets bekend.

Soepele wapenwetgeving

Volgens de eerste berichten is de jongen op een illegale manier aan de vuurwapens gekomen. Toch is het erg bedenkelijk dat een 14-jarige zomaar aan een vuurwapen geraakt. In Alabama is een erg soepele wapenwetgeving van kracht. Zo hebben inwoners van de staat geen licentie nodig om vuurwapens te kopen en mogen ze zonder licentie vuurwapens in het openbaar dragen. Ook is er geen sprake van achtergrondcontroles. Bovendien moeten vuurwapens er niet geregistreerd worden.

Zulke soepele wapenwetten liggen al enkele jaren onder vuur vanwege de vele schietpartijen in de Verenigde Staten. Onlangs werd het dragen van wapens in de staat Texas nog verder versoepeld naar scholen en kerken, het weekend na een dodelijke schietpartij in diezelfde staat.

Lobbygroep

De National Rifle Association (NRA), een Amerikaanse lobbygroep van voorstanders van openbare wapendracht, noemt de vernieuwde wetgeving “zeer succesvol”, terwijl gun control-activisten vinden dat het de scholen en gemeenschappen onveiliger maakt.

De NRA beschikt naar schatting over 5 miljoen leden, maar het merendeel van de inkomsten van de NRA komt uit donaties van wapenfabrikanten. De lobbygroep legt elke politicus jaarlijks een vragenlijst voor en beoordeelt die op basis van de antwoorden. Voorstanders van wapenbezit krijgen geld en steun en er wordt strategisch (beschadigende) steun gegeven aan tegenkandidaten van een voorstander van wapenbeperking.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.944.089
 • Aantal
  doden
  1.166.685
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  333.718
 • Aantal
  doden
  10.899