Deze maand zijn er meer dan 20.000 branden opgemerkt in het Amazonewoud. Dat is te zien in de data van het Braziliaans ruimteagentschap INPE (Nationaal Instituut voor Ruimteonderzoek).
De eerste twee weken van augustus alleen al laaiden er zo’n 15.000 haarden. Dit zorgde voor enorme ravage, dit merkte Greenpeace op in beelden die ze namen op 16 augustus.
Niet akkoord
Maar Braziliaans president Jair Bolsonaro ontkent de branden. Hij noemt de bewijzen -die zijn eigen regering vond- leugens. In juli al werden er maatregelen genomen om de branden te voorkomen, maar dit bleek niet te werken.
“De regering van Bolsonaro is doorgegaan met het systematisch ontmantelen van milieubescherming en het ondermijnen van het werk van dergelijke instanties”, dat zegt Cristiane Mazzetti, activist voor Greenpeace.
De mens als dader
De branden zijn niet van natuurlijke afkomst, maar zijn door de mens veroorzaakt. Daarom zorgde Bolsonaro in juli ervoor dat branden gedurende drie maanden niet mogen aangemaakt worden. Maar helaas heeft dit weinig effect gehad.
Regenwouden beschermen, zou een goede stap zijn om de klimaatcrisis in te perken. Volgens het IPCC (The Intergovernmental Panel on Climate Change) moet er ongeveer 45 procent minder CO2-uitstoot zijn tegen 2030. Dit om een catastrofale klimaatverandering te stoppen.