Bitcoin rendeert 4.000 procent beter dan aandelen van grote banken

Bitcoin is dan misschien een redelijk jonge investeringsklasse, toch stelt de cryptomunt de meeste traditionele beleggingsopties makkelijk in de schaduw. De groei van Bitcoin overtreft die van de bankensector ondertussen met astronomische marges.

Het rendement van investeringen in cryptomunt Bitcoin over de afgelopen vijf jaar overtreft die van de vijf grootste bankaandelen met een gemiddelde van 4.214 procent. Dat staat te lezen in gegevens van de zakensite Finbold.

Op vijf jaar tijd doet Bitcoin het gemiddeld meer dan 7.000 procent beter dan de aandelen van Wells Fargo. De cryptomunt rendeert 4.951 procent beter dan Citigroup en overtreft het rendement op Goldman Sachs-aandelen met 3.100 procent.

Ook op vlak van marktwaarde laat Bitcoin de grootbanken ver achter zich. Op het moment van schrijven heeft Bitcoin een marktkapitalisatie van 763 miljard dollar. JP Morgan, de bank met de grootste marktwaarde, komt aan zo’n 471 miljard dollar.

Hoe kon Bitcoin de banken overschaduwen?

Er moet allereerst gezegd worden dat Bitcoin en aandelen van banken totaal verschillende soorten activa zijn. Banken zijn in feite for-profit-bedrijven die producten en diensten aanbieden, terwijl Bitcoin een digitale munteenheid is die wordt gebruikt als oppotmiddel.

Verder moet ook gewezen worden op het feit dat hoewel investeren in Bitcoin bijzonder hoge rendementen kan opleveren, de grootbanken wel ijzersterke posities behouden binnen het beheer van verschillende miljarden activa. De banken keren bovendien een dividend uit dat gebaseerd is op de koersprestatie van hun aandelen. Bitcoin rendeert enkel als de belegger handig gebruik maakt van een stijging in vraag en waarde.

Het recente hoge rendement van Bitcoin wordt voornamelijk toegeschreven aan de groeiende populariteit van de cryptomunt begin dit jaar. Dankzij een instroom van verschillende institutionele investeerders koerste Bitcoin naar een recordprijs van 64.000 dollar rond midden april. Exact een jaar geleden stond de koers van de cryptomunt nog op zo’n 10.500 dollar. Ondanks een reeks opeenvolgende correcties kon Bitcoin grotendeels de gewonnen marktwaarde van dit jaar behouden.

De winst van Bitcoin kan een teken zijn dat de cryptomunt inderdaad een fantastisch oppotmiddel is en een hulpmiddel vormt voor beleggers om hun activa te beschermen tegen inflatie. Tijdens de hoogdagen van de coronapandemie moesten de aandelenmarkten serieuze klappen incasseren en gingen een groot aantal economieën door een recessie. De meeste centrale banken reageerden hierop door massaal geld bij te drukken. Beleggen in Bitcoin werd vanaf dat moment steeds vaker bekeken als een serieuze manier om geldontwaarding tegen te gaan.

Grootbanken lonken steeds vaker naar crypto

Een volgende interessante ontwikkeling is het feit dat de traditionele grootbanken nu ook hun eigen investeringsdiensten voor cryptomunten lanceren. Deze paradigmashift binnen de banken wordt gedreven door het verhoogde enthousiasme van klanten over cryptomunten.

Citigroup kondigde in augustus aan dat ze Bitcoin-futures zullen aanbieden voor een groep institutionele klanten. Hierdoor ontstaat er in feite een symbiotische relatie tussen de digitale munten en de traditionele actoren binnen de financiële wereld. Bitcoinpuristen zien dit vaak als een negatieve evolutie omdat Bitcoin onderdeel zou worden van het financieel systeem dat het wou vervangen. Historisch gezien was het wel altijd goed nieuws voor de koers van Bitcoin wanneer een bank interesse in de cryptomunt vertoonde.

(lb)

Lees ook: JP Morgan Chase begint met bitcoin beleggingsfonds voor vermogende klanten – na jarenlang bitcoin afgekraakt te hebben

Meer
Lees meer...