De sneeuwellende was enorm gisteren. Het openbaar vervoer zat volledig vast en ook de snelwegen waren soms onberijdbaar. Velen geraakten dan ook niet op hun werk. Maar mag dat eigenlijk wel? Mag je gewoon thuisblijven en een dagje (betaald) vakantie nemen? Ja, dat mag, zo blijkt. Maar er zijn wel een hele hoop voorwaarden.
Goed nieuws, want zware sneeuwval kan je echt een dag betaald ‘verlof’ opleveren. Maar dat wil niet zeggen dat je bij elk sneeuwvlokje rustig thuis kan blijven. Om je loon te behouden, moet er sprake zijn van overmacht. Dat is alleen als het onverwacht is. Een sneeuwstorm die al dagen op voorhand voorspeld is, valt hier dus niet onder.
“Niet gaan werken, kan écht niet”
Daarnaast moet je ook wel echt een poging ondernemen om op je werk te geraken. Gewoon in je zetel blijven zitten en even de Google Maps of de NMBS-app checken, is dus eigenlijk niet genoeg. Bij zwaar sneeuwweer kan je zo bijvoorbeeld vroeger vertrekken of in plaats van de auto het openbaar vervoer nemen. Het wordt ook extra moeilijk gemaakt doordat je die ‘pogingen’ ook moet kunnen aantonen.
Kan en doe je dat allemaal maar raak je toch niet op je werk, dan krijg je wel je loon voor die dag. Maar gisteren was de sneeuwval toch op voorhand aangekondigd, zo stelt Annick Hellebuyck van het Verbond van Belgische Ondernemingen in Het Nieuwsblad. “We kunnen moeilijk van overmacht spreken”, zegt ze. “Thuis blijven en niet gaan werken omdat het sneeuwt, kan écht niet. Dan moet je een dag verlof nemen.”
“Heel uitzonderlijk”
Toch zijn er andere gevallen waardoor je niet op je werk aanwezig moet zijn. “Indien u in een lokaal werkt, moet het daar minstens 18° zijn. Als bijvoorbeeld de verwarming uitvalt, mag een werkgever u niet verplichten daar te blijven”, legt Hellebuyck uit.
Hoewel, er zijn natuurlijk ook sommige beroepen die door het slechte weer sowieso niet aan het werk kunnen. Denk daarbij dan vooral aan beroepen die buiten moeten werken, zoals in de bouwsector. “Zodra het écht te slecht weer wordt – neem nu bij een échte sneeuwstorm, en u werkt in de bouwsector – kunnen werknemers mogelijk recht hebben op tijdelijke werkloosheid via de RVA, al is dit heel uitzonderlijk.”
Dus toch maar die warme jas aan, het krabbertje bovenhalen en de autoruit sneeuwvrij maken, want een dagje betaald sneeuwverlof zit er voorlopig nog niet in.