VIER verraste vriend en vijand door ‘De Mol’ naar zondagavond te schuiven. Dat is immers al decennia een heilige avond voor de openbare omroep. Met kijkcijfers die altijd voorbij het miljoen schieten. Maar nu staat ‘De Mol’ daar plots en neemt VIER de wapens op tegen Eén. Een slagveld voor de VRT, zo dachten we. Tot we de fictiereeks zagen waarmee Eén zal uitpakken. Dit wordt een titanenstrijd van de bovenste plank.
Het hangt er nog een beetje van af wanneer De Mol precies begint. Vermoedelijk zal het programma zelf tegenover de opener van de avond op Eén komen te staan, en dat is doorgaans een familieshow voor het hele gezin. Waarschijnlijk het nieuwe seizoen van De 3 Wijzen met Kobe Ilsen dus. Maar VIER ziet het dit jaar groots met aansluitend op de aflevering de talkshow Café De Mol, met ex-Mol Gilles Van Bouwel als presentator. Vraag is dus of veel kijkers zullen blijven hangen, want Eén heeft zichzelf weer overtroffen met een knappe fictiereeks.
Kanker
Gevoel voor tumor, de naam verklapt meteen waarover het gaat: kanker, en hoe je in zo’n moeilijke tijden toch je gevoel voor humor niet verliest. Tristan Devriendt is een 25-jarige student geneeskunde, die stage loopt in een ziekenhuis. Hij geniet van het leven en laat niks aan z’n hart komen. Hij is ook enorm ambitieus en hoopt in de gratie van de professor hersenchirurgie te vallen. Maar dan slaat het noodlot toe wanneer hij zelf te horen krijgt dat hij kanker heeft. Een hersentumor dan nog, net datgene waar hij z’n patiënten voor wil behandelen.
Klinkt zwaar, maar de makers zijn er wonderwel in geslaagd om humor in hun serie te steken. Humor die soms een beetje doet denken aan Eigen Kweek, al is het maar omdat de vader des huizes door dezelfde acteur wordt gespeeld: Dirk Van Dijck. En de patatten uit die serie zijn hier vervangen door tegels. Dat één van de bedenkers, Mathias Claeys, ook meeschreef aan Eigen Kweek hoeft dus niet vreemd te zijn. Het verhaal is voorts ook bedacht door Leander Verdievel, die zelf als twintiger de diagnose van kanker te horen kreeg.
“Het klinkt raar, maar ik heb veel gelachen in die periode. De onverwachte humor, en de dunne grens tussen verdriet en vreugde waren vele andere patiënten ook opgevallen”, zegt hij. Ook mooi is het feit dat twaalf (ex)-kankerpatiënten moedig getuigd hebben als inspiratiebron voor de serie. Op het einde van de aflevering zie je hen ook hun verhaal doen. De serie vormt voor Eén zo de perfecte motor voor ‘Kom op tegen Kanker’.
Jonge, frisse serie
Kanker bij een jong personage, dan kon de reeks natuurlijk niet te stoffig zijn. Wat opvalt is dat de serie op alle vlakken jong en verfrissend aanvoelt, alsof de openbare omroep hier echt een jong publiek mee wil aantrekken. De manier van filmen is flitsend en snel, er zitten flashbacks in, momenten waarop een scène onderbroken wordt om iets anders uit de marge in beeld te brengen. En natuurlijk is de cast ook behoorlijk jong, want op enkele rasacteurs na zien we veel jonge, getalenteerde mensen meespelen.
De hoofdrol wordt gespeeld door Maarten Nulens. Hem kan je nog kennen uit een andere serie, want hij speelde vorig jaar mee in Beau Séjour. Daarin gaf hij gestalte aan Leon Vincken. De bekendere acteurs die een belangrijke rol spelen, zijn behalve Dirk Van Dijck ook Els Dottermans, Vic De Wachter en Liesa Naert.
De eerste aflevering, die volgende week zondag te zien is, wordt bijzonder goed opgebouwd. We zien het zorgeloze leventje van een chirurg in wording. Tristan ziet er goed uit en scoort goed bij de vrouwelijke studenten. Hij gaat dan ook zelden alleen naar huis. Behoorlijk veel seksscènes voor een serie in prime time op Eén, maar zonder dat het stoort. Als jonge dokter leert Tristan ook hoe hij slecht nieuws aan z’n patiënten moet overbrengen. Alles bouwt op naar dat ene moment waarop hij zelf de diagnose zal krijgen. En hoe reageer je dan, wanneer je plots aan de andere kant van de tafel zit?
Uiteraard zal de tumor van Tristan ook een grote rol op z’n omgeving spelen. Die leer je tijdens de eerste aflevering al volledig kennen. Een typische familie met typische problemen. Tristan heeft een zus die al twee kinderen heeft en toch met wat heimwee terugkijkt naar de tijd dat ze niet voor hen moest zorgen. Z’n vader denkt alleen maar aan tegels en koers, een typisch Vlaamse ondernemer. En z’n moeder is een kunstenares en voelt zich gevangen in haar relatie. Ze wil iets van de wereld zien, maar alles draait thuis rond werken en tegels.
Gelachen en geschokt
Na die eerste aflevering ga je gelachen hebben, maar je zal ook lichtjes geschokt achterblijven. Zoals altijd ga je immers meeleven met het hoofdpersonage en de makers hebben het slim genoeg aangepakt om ons medelijden voor Tristan op te wekken. “We hebben veel uitgeprobeerd”, zegt Tom Goris, de derde bedenker van de serie. “Helmcamera’s, scènes die als selfies in beeld worden gebracht … We wilden de personages op de huid zitten en de kijker ook dat gevoel geven. Kanker is zo’n zwaar, dramatisch gegeven, dat kon wel wat tegengewicht gebruiken. We wilden het leven tonen door de bril van kanker.”
Een jonge fictiereeks over een thema dat helaas altijd maatschappelijk relevant zal blijven. Dat klinkt bijgevolg als verrassend zware concurrentie voor De Mol. Lang geleden begon dat programma op de openbare omroep aan een avontuur dat uiteindelijk op VIER een nieuw leven heeft gekregen. Doorgaans zou je verwachten dat VIER om commerciële redenen voor maandagavond zal kiezen, maar dan volgt de zware strijd met VTM. De kijkcijfers zouden ook vorig jaar nog veel beter geweest zijn als er geen klepper zoals Blind Getrouwd tegenover De Mol had gestaan.
Maar Eén is wat ons betreft gewapend om er ook op zondag een boeiende strijd om de kijker van te maken. En een beetje verontrustend voor VIER is het feit dat de zender wel eens aardig in die belangrijke jonge doelgroep zou kunnen komen vissen. Wie niet wil kiezen zal vermoedelijk wel naar beide programma’s kunnen kijken, aangezien De Mol normaal iets vroeger op de avond zal beginnen. En zo vrezen we het ergste voor Gilles Van Bouwel en z’n talkshow. Ook al begint die een weekje vroeger dan De Mol, samen met Gevoel voor tumor. Zondag wordt de komende maanden zeker een fantastische televisieavond. Met dank aan Eén én VIER!
Gevoel voor tumor – vanaf zondag 18 maart om 21u30 op Eén