IJsberg vijf keer zo groot als Malta breekt af in zee: niets te maken met klimaatverandering

In Antarctica is een ijsblok van 1.582 vierkante kilometer en 315 miljard ton, vijf keer de oppervlakte van het eiland Malta en vijftien keer de oppervlakte van Parijs, van het Amery-ijsplateau gescheurd. Dat blijkt uit beelden van het aardobservatieprogramma van de EU, Copernicus. Wetenschappers wijten het afscheuren van de ijsblok echter niet aan de klimaatopwarming.

D28 is de grootste ijsberg in vijftig jaar die van het Amery-ijsplateau afscheurde. In de jaren 60 brokkelde er nog een ijsberg af van ongeveer 9.000 vierkante kilometer. Het gaat dit keer om het derde grootste plateau op het continent rond de zuidpool. Het Amery-ijsplateau bestaat uit ijs dat vanaf een gletsjer in zee stroomt. De ijsberg zou ongeveer 210 meter dik zijn. Wetenschappers voorspelden al dat de ijsberg zou afbreken, want zo wordt het evenwicht van de ijsmassa bewaard. Zo is Amery belangrijk voor de afvloeiing van overtollig ijs van het oosten van het continent. In feite is Amery een drijvend aanhangsel van een aantal gletsjers die vanaf het land de zee in lopen. Door blokken ijs los te laten in zee wordt het evenwicht bewaard.

Niet door klimaatverandering

Het afscheuren van de ijsberg zal gecompenseerd door verse sneeuw. Dat meldt de BBC. Volgens professor Helen Fricker van het Scripps Institution of Oceanography heeft dit afscheuren niets te maken met de klimaatverandering: “Dit maakt deel uit van de natuurlijke cyclus van ijskappen. De ijsplateaus moeten massa kwijt omdat ze constant massa bij winnen. Ze willen hun evenwicht behouden. De productie van ijsbergen is dus een natuurlijk gegeven. Terwijl er heel wat is om bezorgd over te zijn op de Zuidpool, is er voor het Amery-ijsplateau nog geen reden tot alarm.” 

Het gaat over het algemeen goed met het Amary-plateau, maar er is wel steeds meer smeltwater in de zomer. Fricker benadrukt ook dat er een groot verschil is tussen het oosten van de Zuidpool, waar het Amery-plateau ligt, en het westen van de Zuidpool en Groenland op de Noordpool. Die warmen wel sneller op als gevolg van de klimaatverandering.

Gevaar voor scheepvaart

Het kan wel dat de omgeving rond Amary zal veranderen door het afvallen van zo’n grote ijsberg. D28 zal in het oog gehouden worden, omdat de ijsberg voor problemen zou kunnen zorgen in de scheepvaart. Het zal wellicht jaren duren voor de ijsberg volledig gesmolten is.

Meer
Lees meer...