Als het geluid van ademende of kauwende mensen op je systeem werkt, mankeert er letterlijk iets aan je

Je collega die continu veel te diep ademt, je broer of zus die blijkbaar niet normaal kan eten: het zijn het soort dingen waar iedereen zich wel eens aan ergert. Maar als je echt rood gaat zien bij het idéé alleen al dat de persoon naast je ademt, tja, da’s problematisch. En, zonder overdrijven, dan mankeert er iets aan je. Aan je frontale kwab, om precies te zijn. 

Als je ook de muren oploopt bij het geluid van mensen om je heen die ademen of eten, dan ben je niet alleen, maar je hebt waarschijnlijk wel een afwijking, da’s wat onderzoekers aan de universiteit van Newcastle hebben ontdekt. ‘Misofonie’ wordt al enkele jaren onderzocht, maar de meeste wetenschappers bekeken het fenomeen met de nodige scepsis.

Het gaat voor alle duidelijkheid niet om een kleine ergernis: mensen die zeggen dat ze aan de afwijking lijden, voelen zich niet zomaar gefrustreerd als ze iemand horen ademen, ze noemen het ‘walging’ of ervaren oprechte, buitenproportionele woede.

De onderzoekers ontdekten onder andere dat mensen met misofonie een frontale kwab hebben die er anders uitziet dan die van mensen die de afwijking niet hebben. Bij triggers, zoals dus anderen horen ademen of eten, maar soms ook een balpen aan- en uitklikken, veroorzaakt de stoornis ook een verhoogde hartslag. Ze krijgen dan ook een erge fight or flight-respons.

Een controlemechanisme in overdrive

Het probleem zit ‘m in het emotionele controlemechanisme. Dat gaat bij misofonie in overdrive bij triggergeluiden. Dr. Sukhbinder Kumar, van het Institute of Neuroscience aan de universiteit van Newcastle, zegt aan Metro: “Voor veel mensen met misofonie zal dit geweldig nieuws zijn. Het is de eerste keer dat we kunnen bewijzen dat er een verschil zit tussen het brein van mensen die aan de afwijking leiden en mensen die het niet hebben.”

Bijgevolg kan de medische wetenschap het nu onomstotelijk bewijzen: als je er echt gék van wordt, dan mankeert er ook letterlijk iets aan je: je brein ziet er anders uit. En hoewel het een behoorlijk grappige diagnose mag lijken, voor mensen die er aan lijden is het bittere ernst. Met de diagnose alleen zijn onderzoekers dan ook nog niet tevreden: nu gaan ze op zoek naar een oplossing.

Herkenbaar? Check de groep van Misofonie België.

Meer
Lees meer...