Left Right
scrollTop top

Altijd koude handen? Dit zijn enkele oorzaken


Handen
© iStock

De temperaturen zijn aan het dalen en dat hebben we vooral gevoeld aan onze handjes. Maar de ene heeft al sneller last van koude handen dan de ander. Wij gaan er maar vanuit dat dat ligt aan een slechte bloedcirculatie, maar er zijn eigenlijk veel meer oorzaken! 

De kans is groot dat je koude handen krijgt omdat je een slechte bloedcirculatie hebt. Maar blijkbaar is zo’n bloedcirculatie niet de enige reden van koude lichaamsdelen. Het kan gewoon goed zijn dat je je niet warm genoeg kleed. Je denk het warm te hebben, maar eigenlijk heb je meer laagjes nodig.

Weinig kleren aantrekken

Vooral nu het lente is, denk je dat je bij een straaltje zon je al frisser kan kleden. Maar daar loopt het vaak fout, want eigenlijk zou je je altijd warm moeten kleden. Als het koud is, stroomt het bloed naar de kern om daar de warmte te behouden. Hierdoor worden de uiteindes een beetje kouder.

Dus zorg er altijd voor dat je warm aangekleed bent, ook al lijkt het warm buiten.


Je lichaam is anders

Vaak hebben mensen koude handen en voeten door de werking in hun lichaam en zelfs hun lichaamsbouw. De meest voorkomende reden van koude handen is waarschijnlijk door een lage ijzerniveau in het lichaam.

Daarnaast kan weinig lichaamsvet ook een oorzaak zijn van koude handen. Hierdoor daalt je interne lichaamstemperatuur waardoor je het sneller koud hebt, ook aan de uiteindes van je lichaam.

Hypothyreoïdie

Deze aandoening kan er ook voor zorgen dat je gevoeliger bent aan koude. De schildklier werkt minder goed waardoor de stofwisseling vertraagt en zelfs hormonen minder worden afgescheiden dan normaal.

Er zijn meerdere gevolgen van de aandoening, maar niet goed tegen de koude kunnen, is er één van. Dus een controle bij de dokter kan je misschien wel helpen.

Fenomeen van Raynaud

Er zijn ook mensen die een aandoening hebben: het fenomeen van Raynaud. Hierdoor overreageren bloedvaten op koude temperaturen. Vingers en tenen voelen dan ijzig aan en worden ze zelfs wit, blauw of rood.

Ken jij iemand die altijd ijskoude handen heeft?

iStock

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
 • Aantal
  doden
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  677.209
 • Aantal
  doden
  20.396