Vijf maanden later: hoe zit het nu met die Turkse superwapens, de Bayraktars?

Een van de belangrijkste wapens in het Oekraïense arsenaal is de Bayraktar TB2, een Turkse drone die zich tot nu toe bijzonder effectief heeft bewezen. De drone wordt onder andere gebruikt om Russische tanks en zelfs schepen te vernietigen. Maar hoe zit het nu met de Turkse superwapens, vijf maanden na het begin van de oorlog?

Bayraktar betekent zoveel als ‘vaandeldrager’, een naam die de drones meer dan verdiend hebben. Zeker tijdens het begin van de invasie werd het Turkse wapen met bijzonder veel success gebruikt tegen Russische doelwitten. Daarbij slaagde het Oekraïense leger erin om heel wat tanks van de indringer op te blazen. Zelfs hele Russische konvooien leden zware verliezen door de Bayraktars. 

Dat is opvallend, want de drones zijn in principe niet zo heel geweldig. Ze zijn relatief klein, kunnen maar zo’n 150 kilogram aan bommen meenemen en kunnen maar zo’n 150 kilometer vliegen voordat de brandstof op is. Wat dan weer wel zeer effectief is, is het wapensysteem. De drones kunnen worden uitgerust met vier raketten, die gebruikt maken van lasertechnologie om vervolgens Russische tanks uit elkaar te doen spatten.

De Bayraktars zijn ook zeer goedkoop: Voor een prijskaartje van ‘slechts’ een paar miljoen dollar kunnen legers (maar niet het Russische) ze opkopen. Dat is niet niks, maar een stuk goedkoper dan een gevechtsvliegtuig. Bovendien sterft er niemand als een Bayraktar wordt neergehaald: de operatoren zitten veilig op de grond, op enkele kilometers afstand.

Rusland haalde al zeker twaalf Bayraktars neer

Hoewel de Turkse superwapens het Russische leger al regelmatig het leven zuur maakten, betekent dat niet dat ze onoverwinnelijk zijn. Sinds Rusland buurland Oekraïne in februari binnenviel, zouden al zo’n 12 drones zijn verloren. Dat bericht ook Oryx Spioenkop, een Nederlandse website die de verliezen langs beide kanten documenteert aan de hand van visuele bevestiging. Het neerhalen toont aan dat zij niet onoverwinnelijk zijn, maar het feit dat er maar 12 zijn vernietigd, is in feite geen goed nieuws voor Rusland.

De regering in Kiev had tijdens het begin van de oorlog immers al minstens 20 Bayraktars tot zijn beschikking. Toen plaatste het meteen nog een bestelling, van zo’n 50 drones, hoewel niet publiekelijk bekend is hoeveel Oekraïne er juist heeft aangeschaft. Daarnaast startten ook verschillende landen, waaronder Litouwen, Polen en Noorwegen, crowdfundings om de drones aan te kopen en te doneren aan Oekraïne. Hoe dan ook heeft Oekraïne meer dan genoeg Bayraktars tot zijn beschikking om Rusland het vuur aan de schenen te leggen.

Grondstations 

Waar Rusland tot voor kort ook niet in slaagde, is de vernietiging van de grondstations die nodig zijn om de TB2 aan te sturen. Op donderdag circuleerde op sociale media echter een filmpje, waarop te zien is hoe een Russische lancet – een ‘zelfmoorddrone’ – een radiorelais raakt in de regio Kherson. Het zou de eerste keer kunnen zijn dat Rusland een grondstation voor de TB2 heeft vernietigd.

Het radiorelais komt immers overeen met grondstations die op foto’s van de Oekraïense luchtmacht te zien zijn. Ze zijn belangrijk om het bereik van Bayraktars te vergroten: zonder grondstations kunnen de drones maar vanop een afstand van een paar honderd kilometer worden bestuurd.  In een land zoals Oekraïne, dat meer dan 1000 kilometer breed is van oost naar west, is dat niet genoeg.

Maar zelfs het verlies van een relay is misschien niet zo’n ramp voor Oekraïne, aangezien de TB2 ook verbonden kan worden met Turksat, de satellietdienst van Turkije. Analisten denken dat ook Oekraïne daar toegang tot heeft, hoewel niets zeker is. Zelfs als dat niet het geval zou zijn, is Rusland slecht bezig: dat het maar één relais heeft kunnen vernietigen op vijf maanden tijd, is alvast een grote overwinning voor Oekraïne.

(kg)

Meer
Lees meer...