Beklimmen van Everest is ineens stuk makkelijker (maar ook gevaarlijker geworden)

Het was een slecht weekend voor bergbeklimmers op de Mount Everest: drie mensen kwamen er om het leven en een klimmer wordt nog vermist. Er zijn nu al vijf mensen omgekomen sinds het klimseizoen startte in maart. Een recordaantal mensen willen dit jaar de berg op. En dat is ook ineens makkelijker geworden langs de Nepalese kant, want de beroemde Hillary Step op de Mount Everest is ingestort. De Hillary Step was het laatste grote obstakel voordat bergbeklimmers de top bereikten. Maar zeggen experts, makkelijker zou wel eens gevaarlijker kunnen betekenen. Anderzijds: aan de ander kant van de berg gaat het nog drukker worden, want de Chinezen hebben een asfaltweg klaar tot halverwege de top.

Gisteren stierf een 50-jarige Amerikaanse klimmer vlak voor hij de top had bereikt. Ook een 50-jarige Slowaakse klimmer kwam om het leven op de berg. Aan de Chinese kant van ’s werelds hoogste berg overleed een 54-jarige Australische bergbeklimmer tijdens zijn poging de top te bereiken.

Een Indiase klimmer raakte vermist bij de afdaling na een succesvolle expeditie naar de top. Hij werd ziek onderweg en kon het dichtstbijzijnde kamp niet meer bereiken. Zijn sherpa, die ook ziek was, lukte dat wel. Er werd een zoekactie gestart, maar de man is nog niet gevonden.

Sinds de start van het seizoen in maart zijn al vijf bergbeklimmers overleden en een wordt er dus nog vermist. Dit jaar heeft het Nepalese ministerie voor Toerisme een recordaantal van 371 vergunningen afgegeven om de berg te beklimmen.

Aardbeving

Vorig jaar en in 2014 werden veel expedities afgeblazen vanwege lawinegevaar. De klimmers van die expedities mogen het dit jaar nogmaals proberen. Om de berg als buitenlander te beklimmen moet je een vergunning kopen, en die kost meer dan 10.000 euro.

Dat is trouwens ineens een stuk makkelijker geworden. Want de beroemde Hillary Step op de Mount Everest is ingestort. De Hillary Step was het laatste grote obstakel voordat bergbeklimmers de top bereikten.

De 12 meter hoge rotswand is vernoemd naar Sir Edmund Hillary, die in 1953 als eerste de top bereikte van de Everest.

Mogelijk is het gedeelte ingestort door de hevige aardbeving die Nepal trof in 2015. De Britse bergbeklimmer Tim Mosedale maakte het nieuws op 17 mei bekend via Facebook, hij had een dag eerder de top bereikt. “De Hillary Step is er definitief niet meer.”

Makkelijker maar ook gevaarlijker

Vorig jaar zeiden Amerikaanse bergbeklimmers al dat het erop leek dat de Hillary Step was verdwenen, maar dat was nog niet helemaal duidelijk omdat er nog een dikke laag sneeuw lag. Tijdens de beklimming door Mosedale lag er minder sneeuw en was het verschil duidelijk zichtbaar.

Alpinisten zeggen dat de beklimming van de Mount Everest nu makkelijker maar tegelijk nog gevaarlijker kan zijn. De met sneeuw bedekte kant is weliswaar makkelijker om te beklimmen, maar daardoor kunnen bij drukte op de berg opstoppingen ontstaan die gevaarlijke gevolgen kunnen hebben voor klimmers die al kampen met vermoeidheid, zuurstofgebrek en bevriezingsverschijnselen. Bij slecht weer kan twee uur wachten “het verschil zijn tussen leven en dood” zeggen ze.

Met de auto naar Everest

Het ziet er trouwens naar uit dat het snel nog een pak drukker gaat worden. De Chinezen zijn klaar met een asfaltweg die je helemaal tot een basiskamp brengt op 5.150 meter. Het gaat om een nieuwe weg van meer dan 100 km door wat zowat het spectaculairste berglandschap ter wereld moet zijn, met zicht op verschillende bergen van meer dan 8.000 meter.

Millions of switchbacks, going over 17,000-foot passes. Unbelievable views of everything from Shisha Pangma to Cho Oyu, Everest, Makalu, and Lhotse. As a tourist attraction, it’s one of the coolest roads I’ve seen anywhere on the planet”, omschrijft een Amerikaanse klimmer het.

De Chinezen zijn wel degelijk van plan om Everest toeristisch toegankelijker te maken. Er zijn al busreizen voor niet-klimmers. Die bussen moeten stoppen op ongeveer twee kilometer van het North Side Base Camp. Er komt bijvoorbeeld ook een gigantisch mountaineering center in Gangkar, dat 15 miljoen euro gaat kosten en waarbij ook een hotelcomplex en verschillende restaurants voor toeristen horen.

China is in Tibet ook een skiresort aan het bouwen op meer dan 4.500 meter hoogte, eentje van de 800 (!) die momenteel in het land worden aangelegd.

Meer
Lees meer...