Left Right
scrollTop top

Belgen hebben een probleem: we willen niet werken tot 67 jaar, maar het zou wel moeten


Belgen hebben een probleem: we willen niet werken tot 67 jaar, maar het zou wel moeten

Afgestudeerd op je 18e, een driejarige studie erbij nemen en dan kan je nog 46 jaar gaan werken. Klinkt lang hé? Blijkbaar zijn er meer mensen die zich zo voelen want een studie van Securex heeft uitgewezen dat een Belg gewoon geen zin heeft om te werken tot 67 jaar. Ergens wel begrijpelijk maar dan zouden we er wel iets op moeten vinden. Securex heeft een oplossing.

Bij een studie van Securex (een sociaal kantoor) op 1.671 Belgische werknemers blijkt dat niemand wil werken tot hun 67 jaar. Degenen die tevreden zijn over hun job, zijn wel bereid om te werken tot hun 60e. Daarnaast heb je ook werknemers die alleen maar werken omdat ze moeten. Zij willen ook niet werken tot hun 67e wel tot hun 56 jaar.

De nieuwe pensioenleeftijd wordt wel 67 jaar maar niemand heeft zin om tot die leeftijd te werken. Daarom heeft Securex een motivatie waardoor mensen het misschien wel meer zullen zien zitten om tot die leeftijd te werken: zorgen dat mensen graag werken.

Motivatie

Hermina Van Coillie, HR Research Expert bij Securex legt uit dat jobs interessanter moeten worden zodat mensen langer willen werken: “Alleen met het verhogen van de ‘ik wil werken’-motivatie of de zogenaamde autonome motivatie, zullen werknemers langer aan de slag blijven. Het verhogen van de ‘ik moet werken’-motivatie heeft geen of zelfs een negatief effect.”

Volgens de HR-specialist willen werknemers die hun baan leuk en interessant vinden, vier jaar langer werken dan degene die hun job uitoefenen omdat het moet. Die tweede groep is zorgwekkend want steeds meer mensen werken omdat ze moeten en niet omdat ze willen. Zij zijn ook vaak langdurig afwezig: 22 procent hiervan is 21 dagen of zelfs langer afwezig terwijl dat bij anderen maar 10 procent is.

Het risico op een burn-out bij meer autonome motivatie daalt. “Slechts 7 procent van de autonoom gemotiveerden loopt risico op burn-out. Bij werknemers die enkel werken omdat het moet, is dat bijna de helft (49 procent).”

Autonome motivatie kan wel de sleutel zijn om mensen langer aan het werkt te houden maar de Belgische werknemer werkt steeds minder omdat hij dit zelf ook wil. Werken voelt steeds meer aan als een verplichting waardoor het gevoel van ‘moeten werken’ gestegen is met 9 procent tegenover 2009.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…