Belgen zijn nog altijd verslaafd aan cash: dit bedrag hebben we gemiddeld op zak

Bijna twee op drie betalingen in België gebeuren nog altijd met cash geld. Dat is niet uitzonderlijk, aangezien uit een Europese studie blijkt dat geldbriefjes en munten blijven domineren, hoewel er meer en meer elektronische alternatieven komen. Volgens de Europese Centrale Bank heeft de Belg gemiddeld 58 euro op zak.

We zouden denken dat cash geld stilaan minder vaak wordt gebruikt in vergelijking met elektronische betalingen, maar dat is volgens de Europese Centrale Bank (ECB) slechts perceptie. In de meeste Europese landen is cash geld nog altijd heel populair. België zit met twee op drie betalingen in cash helemaal in de lijn van die trend: in de hele eurozone zou 79 procent van de betalingen in 2016 op die manier gebeurd zijn. Als we naar de waarde van die betalingen kijken, dan gebeurde 54 procent met cash geld.

58 euro cash

Duitsland steekt erboven uit met 80 procent cash betalingen. Nederland en Estland zijn voorlopig de twee landen waar alternatieve betalingsvormen het sterkst gegroeid zijn. Andere grote economieën zoals die van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Australië en Canada staan op dat vlak al veel verder dan de eurozone. In Zweden zijn cash betalingen voor de meerderheid van de transacties al verdwenen.

Europa schafte eerder al het biljet van 500 euro af, wat als een belangrijke stap naar het einde van cash geld gezien werd.

Getty

Belgen doet het wel al iets beter dan het Europese gemiddelde. Zo hebben wij nog gemiddeld 58 euro op zak, terwijl dat in heel Europa zo’n 65 euro is. Ook hier zijn de Duitsers de uitschieters met liefst 100 euro cash in de portefeuille. Volgens Reuters zijn de Duitsers economisch nog erg conservatief na een verleden van wereldoorlogen en inflatie.

Toekomst

En toch zou er heel snel verandering kunnen komen, stelt de ECB. Contactloze betalingen zijn de toekomst. Het wordt steeds gemakkelijker om met je smartphone of je kredietkaart te betalen door ze gewoon even tegen een terminal te houden. Bij kleinschalige aankopen moet je dan vaak zelfs geen PIN-code meer invoeren, en dat zou volgens de bank aanslaan bij de consumenten. Op dit moment vormen dit soort betalingen nog maar één procent van het totaal in het onderzoek.

Getty
Meer
Lees meer...