Beperkte stijging van wanbetalers energie

Gegevens van de netbeheerder Fluvius tonen aan dat het aantal mensen dat geweigerd wordt door een commerciële energieleverancier en wordt opgevangen door de sociale leverancier Fluvius gedurende de eerste negen maanden van dit jaar slechts met 5,5 procent is toegenomen.

De essentie: het aantal mensen dat er niet in slaagt om hun energiefactuur op tijd te betalen, is gedurende de eerste negen maanden met 5,5 procent toegenomen. Dat schrijft De Zondag. Björn Verdoodt van Fluvius spreekt in die krant van een beperkte toename. “Op 1 september 2022 waren 77.795 gezinnen in dat geval”, klinkt het. “77.795 gezinnen in 2022 is nog steeds lager dan de ruim 80.000 die we in 2020 en 2021 in portefeuille hadden.”

Hoe komt dat?

Volgens Fluvius kunnen we die minieme toename toeschrijven aan de uitbreiding van het sociaal tarief. “Dat heeft echt wel een groot effect”, aldus Verdoodt.

Een waarschuwing: de netbeheerder sluit wel niet uit dat het aantal wanbetalers de komende maanden zal toenemen. We mogen immers niet vergeten dat sommige gezinnen nu nog een energiecontract met een gunstig vast tarief hebben. Als dat contract afloopt, worden ze verplicht om voor een variabel tarief te kiezen, waardoor de energieprijs fors kan oplopen.

Btw-verlaging

Terwijl de uitbreiding van het sociaal tarief een duidelijk effect heeft, krijgen andere energiemaatregelen van de federale regering kritiek. De Gentse economieprofessor Gert Peersman zei bijvoorbeeld vorige week dat een groot deel van de energiesteun op de spaarboekjes van de Belgen is beland. Zo werd het financiële voordeel van de btw-verlaging op gas en elektriciteit voor het grootste deel opgespaard, blijkt uit een onderzoek van Peersman en zijn collega Joris Wauters.

“De btw-verlaging en energiecheques zijn niet nodig voor een doorsnee gezin, laat staan voor de hogere inkomens”, merkte Peersman op. “Tegelijk slaan de maatregelen wel een enorm gat in de begroting.”

Meer
Lees meer...