Black-out in grote Oekraïense steden en zelfs buurland Moldavië na nieuwe raketaanvallen

Rusland lanceerde woensdag opnieuw een raketbarrage op Oekraïne. Hoofdstad Kyiv zat zonder stroom of water, en ook in de rest van het land viel de elektriciteit uit.

Waarom is dit belangrijk?

Met de winter voor de deur is Rusland overgeschakeld op een terreurbewind: door middel van raketbarrages op steden en elektriciteitscentrales wordt het belegerde land in het donker en de koude gezet.

In het nieuws: 67 kruisraketten en 10 drones. Dat zijn de cijfers die de Oekraïense strijdkrachten deelden over de raketbarrage van woensdag.

  • Het Oekraïense luchtafweer blijft bijzonder effectief: 51 kruisraketten en 5 drones werden uit de lucht gehaald voor ze doel troffen.
  • De projectielen die wel hun doel raakten, zorgden voor heel wat chaos. De elektriciteit viel in grote delen van Oekraïne uit, mede omdat het hele net daar met elkaar verbonden is. Onder meer hoofdstad Kyiv werd zonder stroom gezet, en in een deel van de stad viel ook stromend water weg.
  • Volgens de burgemeester van de hoofdstad, Vitaly Klitsjko, werd de hele nacht doorgewerkt om de infrastructuur terug op te lappen. 70 procent van de stad zit wel nog zonder stroom, de watervoorziening werd wel gedeeltelijk hersteld.

Ook nog: Niet enkel Kyiv werd geraakt. Ook in het uiterste westen van het land viel de elektriciteit uit, en zelfs buurland Moldavië kampte met voorzieningsproblemen.

  • In Lviv berichtten de lokale autoriteiten dat de hele stad zonder stroom zat. Gouverneur Maxim Kozytsky meldt dat Russische raketten twee onderstations raakten, die elektriciteit distribueren.
  • “Het is ook mogelijk dat de watervoorziening wordt onderbroken”, zo deelde Andriy Sadovy, de burgemeester van de stad, via Telegram.
  • Moldavië neemt heel wat elektriciteit af van Oekraïne, en heeft door de aanvallen ook problemen. “De helft van Moldavië heeft te kampen met zware stroomuitvallen”, schreef vicepremier Andrei Spinu.
Een timelapse van de nacht in Odessa – Getty Images

(evb)

Meer
Lees meer...